Reisverslag Noordwest Amerika: Idaho, Montana & Wyoming & Washington State. Hoofddoel Yellowstone & Grand Teton National Park

De Route

Start:                                       Seattle Int. Airport
Einde:                                      Seattle Int. Airport
Vast aantal kilometers:             3.285
Gereden aantal kilometers:       4.000Van

Naar

Afstand in km

Seattle, WA

Post Falls. ID

487

Post Falls, ID

Missoula, MT

387

Missoula, MT

Yellowstone National Park, WY

454

Yellowstone National Park, WY

Grand Teton National Park, WY

105

Grand Teton National Park, WY

Ontario, OR

70

Ontario, OR

Mount Rainier National Park, WA

642

Mount Rainier National Park, WA   

Seattle Tacoma Int. Airport

144

 

Totaal 15 dagen 

3.285

 

Zaterdag 14 juni 1997

Vandaag vertrekken we naar Amerika, om precies te zijn Seattle. Onze eigen KLM ontrouw gaan we met British Airways via London naar Seattle waar we een nacht zullen blijven.
Seattle thuisbasis van Boeing, Starbucks en Amazon.com en de Space Needle (in 1962 geopend tijdens de wereldtentoonstelling)
Het hotel wat we uitgekozen hebben ligt op de grens van veilig en niet veilig. Links af ’s avonds volgens de portier was niet echt veilig maar rechtsaf was absoluut geen probleem. Dus maar voor rechtsaf gekozen.
🙂

 

Zondag 15 juni 1997

Van Seattle naar ons overnachtingshotel in Post Falls. We zijn nog niet zo heel lang onderweg en worden door de politie aan de kant gezet omdat we te langzaam reden i.p.v. te hard. Hier staan dus borden dat als je meer dan 4 auto’s achter je hebt rijden, je of harder moet rijden of de gelegenheid tot inhalen. Nou dat hebben we dan ook weer geleerd, gelukkig komen we er met een glimlach vanaf.
Een stuk door Washington State is wat saai maar je het schiet wel snel op.

 

Maandag 16 juni 1997

Van Post Falls gaan we via de binnenwegen naar Missoula in Montana. We slaan bij Coeur D’Alene af en gaan langs het meer op, de Lake Coeur D’Alene Scenic Byway en aan het einde van de scenic byway gaan we de St. Joe River Scenic Byway op.
In Missoula blijven we 1 nacht

Dinsdag 17 juni 1997

Vandaag gaan we door naar ons grote avontuur in Yellowstone National Park we doen dit via de West Ingang bij West Yellowstone.
Onderweg komen we langs Earthquake lake, dit meer is ontstaan door een aardbeving in 1959 met een meting van 7.5 op de schaal van Richter. De aardverschuiving blokkeerde de Madison Rivier en Earthquake Lake was ontstaan, het was tevens de sterkste en met de meeste doden na de uitbarsting van Mount Sint Helena in 1935.

West Yellowstone bestaat hoofdzakelijk uit wat hotels en de hoofd attractie hier is een grizzly beren en wolven opvangcentrum. Yellowstone National Park ligt hoofdzakelijk in Wyoming maar kleine delen van het park ligt Montana en Idaho.

Yellowstone is het oudste National Park in de wereld en bestaat sinds 1872 en opgericht door Ulysses Grant. Het park staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het park heeft een oppervlakte van 8.982 km² en heeft een gemiddelde hoogte van 2.440 meter.
Onder Yellowstone is een vulkanische hotspot en dit uit zich in vulkanische activiteiten in het park. De grootste vulkanische structuur is de Yellowstonecaldera, deze caldera oftewel krater heeft een doorsnee van 65 km en beslaat bijna het hele park.
Zo’n super vulkaan maakt een keer in de 600.000 jaar een grote uitbarsting mee en de laatste uitbarsting is van 640.000 jaar geleden. Een uitbarsting in zo’n formaat zou catastrofaal zijn voor de wijde omtrek en ook een mogelijke vulkanische winter opleveren op het hele noordelijk halfrond en het leven jarenlang ontwrichten.

Wij zullen de komende 5 nachten doorbrengen in de Old Faithfull Lodge in een cabin. De reservering is al in januari gemaakt en was ook nog maar de enigste mogelijkheid die we hebben kunnen boeken. Dus reserveren is een must in Yellowstone National Park.

 

Woensdag 18, donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 1997

Per dag beschrijven wat we hebben gedaan is gewoon niet mogelijk. We hebben het park doorkruist en zo’n 700 km aan extra kilometers gereden in het park.
Zelfs 4 dagen doet het park nog geen eer aan.

De volgende hoogtepunten mag je zeker niet missen:

 • Old Faithfull Geyser
 • Alle Geyser Basins
 • Norris Geyser Basin
 • Mammont Hot Springs
 • Lamar Valley (wolven en grizzly ’s)
 • Towers Fall
 • Mount Washburn
 • Petrified  Tree
 • Hayden Valley
 • Fishing Bridge
 • Lake Yellowstone
 • Grand Canyon of the Yellowstone

Ongetwijfeld ben ik er een paar vergeten maar die je moet ze zelf maar ontdekken.

Als je tegen schemertijd op pad gaat zijn de dieren het actiefst en hebben er ook voor gezorgd dat wij bijna elke avond te laat voor ons avondmaal verschenen. Zelfs een keer zo uit de auto aan tafel omdat we opgehouden werden door een zwarte beer.

Onze vangst in het park is geweest:
9 beren waarvan 4 grizzlyberen incl 2 jongen beertje van 2 maanden oud.
tientallen bizons, roedels herten, landen endiverse soorten vogelsmaar helaas geen wolven.

 

Old Faithfull Geyser

Lake Yellowstone

Zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 juni 1997

Een kort stukje vandaag naar Grand Teton National Park, dit park ten zuiden van Yellowstone National Park.
Grand Teton National Park is genaamd naar de Grand Teton, de hoogste berg van 4.197m in het park, verder omvat het een groot deel van de  onderliggende vallei. De Jackson Hole. Het park heeft een oppervlakte van 1.255 km² en is sinds 1929 een nationaal park. Er bevinden zich in het park ruim 320 km aan wandelpaden.
Om van Yellowstone naar Grand Teton  te komen rij je via de John D. Rockefeller, Jr. Memorial Parkway.
Een prachtige weg die de 2 parken verbindt en van beide parken een mengelmoes aan natuur is.
De Snake River loopt door het hele park en heeft lengte van 1.735 km. Het is de grootste uitloper van de Columbia Rivier en mondt uit in de Stille Oceaan.

Wij zullen hier 3 nachten blijven in een houten cabin bij Signal Mountain en ligt aan de rand van Jackson Lake.
De overnachting zal ons wel goed bijblijven want het is gewoon fantastisch. Mooie cabin (beetje slecht bed) en het ongezellige restaurant wordt dik gecompenseerd door het uitzicht, het eten en de bediening. En als je mazzel hebt, wordt je getrakteerd op een zonsondergang die je je waarschijnlijk lang zult herinneren.

Het is een goed uitgangspunt voor mooie uitstapjes zoals:

 • Colter Bay
 • Willow Flats
 • Oxbow Bent, van hieruit  (alleen mogelijk met 4wheel drive) naar Two Ocean Lake
 • Signal Mountain
 • Jenny Lake (hier kun je bij het Visitor Centrum met een shuttle boot over naar Inspiration Point voor een prachtige wandeling
 • Wandeling bij Taggart Lake Trailhead
 • Chapel of the Transfiguration
 • Jackson en ook Jackson Hole (skigebied)
 • Teton Mountain Range

Woensdag 25 juni 1997

Lange rit voor de boeg naar Ontaria in Oregan.
Via Teton Pass Highway gaan we richting Idaho Falls.
Bij Idaho Falls steken we door richting het Craters of the Moon National Monument & Preserve, het werd in 1924 opgericht.
Het Monument omvat 3 grote lava velden en ongeveer 1.000 km² steppen grasland en bedekt gezamenlijk een oppervlakte van 2.893km².
Vlak voor Craters hebben we een picknick stop gemaakt en dit bleek vroeger een nucleair terrein te zijn geweest.
Craters is absoluut een stopwaard ondanks de redelijk lange rit van vandaag.

Donderdag 26 juni en vrijdag 27 juni 1997

Vandaag gaan we naar Mount Rainier National Park en zullen hier 2 nachten blijven in een van de 2 accommodaties in het park (beide zeer rustiek)
Mount Rainier ligt in het National Park. Het is een stratovulkaan oftewel kegelvormig en ligt ongeveer 87 km ten zuiden van Seattle. Het is de hoogste berg in de Cascade Range met een hoogte van 4.392 meter en heeft 25 grote gletsjers, 91 km² is altijd bedekt met een pak sneeuw en ijs.

Wij komen via de Steven Canyon Entrance het park binnen en zullen via de Nisqually Entrance weer uitgaan over 2 dagen.
Het is een zeer indrukwekkend park en er ligt nog behoorlijk wat sneeuw als we aankomen en dat was best koud in de korte broek want Ontario was lekker warm.
Vergeet alleen niet je tank even vol te gooien als je het park in gaat want dat is wel zo handig. Wij waren dat vergeten en was toch beetje krapjes tot het volgende benzine stadion, temeer omdat je een aardig stukje moet klimmen en dit kost de nodige benzine.
De rit naar boven is stevig maar absoluut de moeite waard om Mount Rainier van dichtbij te kunnen zien.
Er zijn hier legio mogelijkheden om te wandelen of te fietsen.
Wij werden redelijk gehinderd door de nog vele sneeuw in het park.

Zaterdag 28 juni 1997

Vandaag nog even genieten van het park en dan rijden we rechtstreeks naar het vliegveld voor onze vlucht terug.

Met vriendelijke reisgroeten,

Hedy Talens