Rondreis door Oostenrijk, Italië & Duitsland inclusief Zwitserland & Liechtenstein

Leuke Rondreis in Europa, voor ieder wat wils:

Bergen, Wandelen en een Mediterraan Klimaat.

Van

Naar

Afstand naar bestemming

Maarssen

Eibelstadt

528

Eibelstadt

Großarl

483

Großarl

Turracher Höhe

228

Turracher Höhe

St. Jakob in Defereggen

164

St. Jakob in Defereggen

Burgstall/Postal

182

Burgstall/Postal

Langenargen

287

Langenargen

Maarssen

781

 

Totaal aan km

1.950

Informatie en bevindingen over de hotels/appartement zijn op mijn website terug te vinden:

Oostenrijk:

 • Hotel Nesslerhof, Großarl
 • Apparthotel Silbersee, Turracher Höhe
 • Naturhotel Tandler, Sankt Jakob in Defereggen

Italië:

 • Moar Lodge, Burgstall/Postal

Duitsland:

 • SeeVital Hotel Schiff, Langenargen

We zijn uiteraard begonnen in Nederland maar dit kan natuurlijk ook vanuit andere landen.
Aangezien wij liefhebbers zijn van bergen en mooie wegen rijden hebben we dit rondje uitgezocht.
Oostenrijk en Italië hebben we al vaker bezocht maar we hebben geprobeerd een bekende start, Großarl, met nieuwe dingen te combineren en dat is zeer goed gelukt.
Een onbekend stukje natuur in Stiermarken en Oost-Tirol, gecombineerd met de mediterrane warmte van Meran/Merano in Zuid-Tirol en het Bodenmeer in het Duitse gedeelte.
Het  aantal vaste kilometers is 1.950 met een mix van snelweg en lokale wegen. Maar ongetwijfeld hebben we veel meer kilometers gereden want we houden van een stukje omrijden om op mooie plekken te komen. De tijd die hiervoor genomen hebben is bijna 4 weken. Dus ik denk dat hij door iedereen naar wens is te verkorten of te verlengen.

Kriskras door Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland

Dit filmpje is een samenvatting gemaakt van foto's die tijdens de vakantie zijn genomen. Veel kijkplezier

Dag 1 
Ons hotel voor de nacht is Hotel Kapellenberg in Eibelstadt vlakbij Würzburg en is zo’n 528km van ons huisadres. Dit hotel is heel makkelijk te bereiken en ligt dan ook vlakbij de snelweg, de kamers zijn uitstekend en het eten is erg goed. Meer informatie over Hotel Kapellenberg kun je vinden onder het kopje Hotels voor Onderweg op mijn website.

↓ Burcht Hohenwerfen

Dag 2 t/m 7
Onze bestemming voor de komende 6 nachten bevindt zich in Großarl gelegen in het Salzburger Land.  Het Salzburger Land is niet het meest makkelijke deel van Oostenrijk om je bereiken omdat het via de drukste/smalste snelweg van Duitsland gaat de A8, maar als je vroeg bent of na de ochtendspits is dit prima te doen en anders zijn er alternatieven om even van de snelweg af te gaan dus goed naar de radio luisteren voor verkeersinformatie.

Wie mijn verhalen/reisverslagen een beetje kent weet dat wij graag via de niet snelwegen rijden en dat hebben we hier dan ook weer gedaan. De snelweg in Oostenrijk ontweken, ook omdat de vakantie onverwachts eerder startte we geen vignet hadden.
De weg, B159, heeft ons via Hohenwerfen op de plaats van bestemming gebracht. Mocht je tijd genoeg hebben is een bezoek aan Schloss Hohenwerfen zeker een stop waard.

De hoogtepunten in het Großarldal waren:

 1. Wandeling naar de Loosbühelalm, meer over de alm kun je lezen op mijn blog.
 2. Wandeling naar de Kreealmen, deze middelzware wandeling wordt als “gemütlich” betiteld maar dat is beslist niet waar want het is een behoorlijke lange stevige weg omhoog. Via de fosterweg is het een klim van ruim 1 uur met een stijgingspercentage van zeker 20%, dit stuk staat aangemerkt als blauw en er zijn mensen die beweren dat een kinderwagen hier makkelijk mee naar boven kan. Mocht je kiezen voor de afkorting via de waterval dan is het eerste stuk echt flink steil omhoog via een bergpad. Het wordt pas echt iets gemoedelijke na het kerkje dat langs de weg staat en vlak voor het bereiken van de Kreealmen. Máár de wandeling is wel heel mooi.
 3. Een zeer gemoedelijke wandeling naar het Talschluss in het Nationaalpark Höhe Tauern naar de Ötzlsee.
 4. Wandeling naar de Spiegelsee en Gehwolfalm, startpunt is de Panorama Gondel.
  Meer over de wandeling naar Gehwolfalm vind je op mijn blog.
 5. Jägersee & Tappenkarsee, beiden liggen in het Kleinarldal. Voor de echte wandeling ook vanaf Großarl te bereiken maar wij zijn met de auto naar Kleinarl gereden. De Jägersee een zeer gemoedelijke wandeling en er bevindt zich een leuk restaurant bij het meer. Wie verder wil lopen kan vanaf hier de weg volgen naar de Tappenkarsee of met de auto tot de laatste parkeerplaats rijden (tolplicht) De wandeling neemt 1-2u vanaf hier in beslag en vanaf het meer 3-3.5u

↓ Kloksgewijs vanaf links boven: Naturpark Sölktaler, Bundschuh Straße, Turrachersee, Barbaraweg, Schwarsee, Windebensee, Nockalmstraße

Dag 8 t/m 10
De volgende bestemming zullen we 3 nachten verblijven in een appartement op de Turracher Höhe. Om hier te komen hebben we echt gekozen voor de minste voor de hand liggende en daar hebben we echt geen spijt van. Via het Sölktal/ St. Nicholas im Sölktal door het Naturpark Sölktaler, dit is een schitterende weg die je over een matige hoge pas brengt. De omgeving is prachtig en zeer rustig. Aangezien wij hier niet hebben gestopt ga ik ervanuit dat een wandeling hier totale rust en ontspanning brengt door de stilte die hier hangt.
Na deze weg zijn we via de Bundschuh Landesstraße (Thomadal) verder, dit stukje natuur lijkt wel niemandsland, naar Innerkrems waar de Nockalmstraße begint en ons via een mooie bergpas zal brengen naar de Turracher Höhe.

Hoogtepunten van ons verblijf:

 1. Windebensee langs de Nockalmstraße
 2. 3-meren-wandeling op de Turracher Höhe
 3. Barbarawandeling, startpunt Panorama Lift met op de top Almzeit Hütte

↓ Kloksgewijs vanaf linksboven:
Maria Hilfer Wateval, Staller Sattel, Obersee en Zirbenwald (Natur & Kulturlehrpad)

Dag 11 t/m 13
Vandaag gaan we door naar St. Jakob in Defereggen. Hier zullen we 3 nachten blijven in een mooi 4sterren hotel. St. Jakob in Defereggen uitgekozen omdat we al heel de Staller Sattel pas willen rijden en zo kunnen we afdalen naar Italië zonder weer dezelfde weg te rijden die we al vaker hebben gereden.

Hoogtepunten van ons verblijf:

 1. Maria Hilfer Waterval en Schlucht. (Bereikbaar te voet vanaf het hotel of in 10 minuten met de auto.
 2. Wandelen in het Zirbenwald (het grootste aaneengesloten Zirbenwald in de Oostalpen), bereikbaar via een tolweg even gelegen buiten Erlsbach. Je kunt hier diverse wandelingen maken vanaf zowel Gasthof Patsch als Gasthof Oberhaus. Patsch het eerste Gasthof heeft nog echte bijenkasten staan. Bij Oberhaus kun je een lichte rondwandeling maken via de Natur- & Kulturlehr pad.
 3. Obersee gelegen aan het begin van de Staller Sattel pas.
 4. Staller Sattel pas is een 2.052m hoge pas die Ost-Tirol met het in Zuid-Tirol gelegen Antholzdal. De pas is een 1-baan weg en daarom staat er op de pas een stoplicht. Vanuit Oostenrijk gaat de pas op het hele uur open voor 15 minuten en vanuit Italië gaat de pas op het halve uur open voor 15 minuten. Het is een prachtige pas, zeker bij mooi weer. Helaas was het bij bewolkt dus minder spectaculair. 

↓ Kloksgewijs vanaf linksboven: Slot Sprechenstein, Slot Runkelstein, Penserjoch, helaas naamloos maar oh zo mooi

Dag 14 t/m 20
We gaan Oostenrijk verlaten en storten ons in het onbekende Italië avontuur. Eindbestemming vandaag is het plaatsje Burgstall/Postal, gelegen vlakbij Meran/Meran, waar ons appartement ligt.
Uiteraard nemen we wederom de lange weg en gaan i.p.v. direct naar de bestemming via Sterzing/Vipiteno door het Sarntal naar onze bestemming. Langs deze weg staan heel veel burchten/kastelen.

Hoogtepunten van ons verblijf:

 1. PenserJoch/Passo di Pénnes, deze 2.211m hoge pas verbindt het Sarntal met Sterzing. De pas is zeer geliefd bij motorrijders en racemonsters dus opgepast bij de bochten. Onze ervaring deze keer was een Duits racemonster op nog 10 cm van onze neus. Gelukkig heb ik een goede chauffeur.
 2. Sarntal/Sarentino met een aantal prachtige kastelen/burchten bv Slot Runkelstein/Castel Roncolo
 3. Meran/Merano en zijn prachtige omgeving. Een blog over Meran/Merano vind je door hier te klikken.

↓ Boven: Schweizerische National Park
Onder: Flüelapas

Dag 21 t/m 24
Het laatste deel van onze vakantie brengt ons, uiteraard niet de meest korte weg maar wel door een prachtig gebied, via Zwitserland en Liechtenstein naar Langenargen aan het Bodenmeer.
Het laatste stuk door Liechtenstein en het begin van het Bodenmeer bij Bregenz is rondweg saai te noemen met veel industrie.

 1. De rit door het Schweizerische National Park of op zijn Reto-Romaans Parc Naziunal Svizzer. Dit stuk natuur is ruig en kan behoorlijk druk zijn met wandelaars gezien de hoeveelheid parkeergelegenheden die er zijn
 2. Fluëlapas is met zijn hoogte van 2.400 de hoofdverbinding tussen het Noorden van Engadin en Davos. Het is hier prachtig en biedt een weids uitzicht.

Het Bodenmeer heeft veel mogelijkheden (zie mijn reistip) maar om kort te zijn, de plaats Lindau en Langenargen zijn erg gezellig en Friedrichshafen kan ik alleen omschrijven als onpersoonlijken en hoofdstop voor de witte boten over het meer.

↑ Zonsondergang bij het Bodenmeer, gezien vanaf de haven bij Langenargen.

Dag 25
De weg naar huis staat voor de boeg en is vanaf Langenargen net is minder dan 800 km. Via Koblenz en Venlo naar huis gereden.

Een hoogte punt onderweg was onze uitwijk route i.v.m. een fikse file door het Zwartewoud. Zeker het laatste stuk van Baiersbronn richting Gaggenau bood een prachtig stuk natuur en staat zeer bekend als kuuroord en wandelgebied.

Conclusie van onze vakantie: mooi, veel ontdekt en zeker aan te bevelen