Rondreis Grossarldal, Meranerland & Dolomieten.

Leuke Rondreis in Europa, voor ieder wat wils:

Bergen, Mediterrane Warmte en Ruige Bergen dus wandelen en fietsen maar ook paragliding en gewoon niks doen.

Van

Naar

Afstand naar bestemming

Maarssen

Herzogenaurach

615

Herzogenaurach

Grossarl

391
Grossarl Burgstall/Postal

313

Burgstall/Postal

Ortisei/St. Ulrich

115

Ortisei

Eibelstadt

501

Eibelstadt

Maarssen

528

     

 

Totaal aan km

2.463

Informatie en bevindingen over de hotels/appartement zijn op mijn website terug te vinden: 

Oostenrijk:

 • Hotel Nesslerhof, Grossarl, Salzburgerland

Italië:

 • Apartments Chalet Anna, Ortisei in de Dolomieten
 • Moar Lodge, Burgstall / Postal, Zuid-Tirol

Duitsland:

 • Novina Hotel Herzogenaurach, Herzogenaurach
 • Hotel Kappelenberg, Eibelstadt

We zijn uiteraard begonnen in Nederland maar dit kan natuurlijk ook vanuit andere landen. Aangezien wij liefhebbers zijn van niet snelwegen, ontwijken wij behalve op de heen en terugreis altijd de snelweg dus onze route kan langer zijn dan je misschien wil maar dit is naar eigen idee in te vullen.

Deze keer beginnen we onze vakantie met een kort verblijf in het Grossarldal, geen onbekend terrein voor ons maar we wilde deze keer ook even zien, hoe de verbouwing van het hotel is geworden. Het heeft een hele nieuwe vleugel en spadeel bijgebouwd.
Vanuit het Grossarldal naar het Meranerland om hier deze keer wat langer door te brengen en wat later dan vorig jaar. Het mooie weer heeft ons heel onverwachts nog naar Dolomieten gebracht voor een weekje.

Zeker in het Meranerland veel nieuwe dingen ontdekt en gedaan maar daarover meer later in dit verslag en op mijn Blog. En ook mijn Fotosite kun je 2 fotoreizen vinden. 

Onderweg naar Grossarl hebben wij een bijzonder uitstapje gemaakt naar Burg Hohenwerfen, een middeleeuwse burcht op een rots gelegen boven het plaatsje Werfen.

Diegene die wel een over de snelweg van Salzburg naar het zuiden rijden hebben deze burcht vast wel eens gezien en ook wij hadden de burcht al vaak zien liggen maar nog nooit bezocht tot nu toe.

Het is als je tijd hebt absoluut een bezoek waard.
Mijn Blog vind je een special met meer informatie over dit bezoek 

Dag 2 t/m 4 - Grossarldal, Salzburgerland, Oostenrijk.
Helaas was het weer niet zo voortreffelijk en lag er ook al hier en daar sneeuw dus echt wandelen zat er niet in.

2 Relaxte dingen gedaan:

 • Een luie wandeling bij het Talschluss van het dal, gelegen in het National Park Hohe Tauern. Deze wandeling is voor iedereen te doen ook met kinderwagen of als je minder goed te been bent. Je kunt hier makkelijk met de auto komen maar ook met de bus. Er is in iedergeval genoeg parkeergelegenheid. Ook met de fiets is dit een erg leuk stuk om te doen. Erg leuk om te lunchen is de Bauernladenstüberl, een kleine kaart maar met lekkere verse producten zoals bv het eigen gemaakte brood.
 • Een bezoekje gebracht aan Kleinarl waar zich richting het einde van het dal Jägersee bevindt. Hier bevindt zich een leuk klein restaurant waar je een uitstekende maaltijd kunt krijgen. Een wandeling om het meer is relaxt en voor iedereen te doen. Zelf met kinderwagen maar op sommige stukken is het wel iets stevig duwen. Bij goed weer kun je nog verder rijden en de auto parkeren en naar de Tappenkarsee lopen maar dat neemt zeker 1-2u in beslag en vanaf het restaurant 3-3.5u. Parkeergelegenheid is beperkt en wie verder wil rijden moet een kleine bijdrage betalen. TIP: na de lunch is deze meneer wel weg en kun je zo doorrijden. 
 • Talschluss in het National Park Hohe Tauern

 • Reflectie van de bergen in Jägersee, Kleinarl

Dag 5 t/m 18 - Meran & Omgeving

Zuid-Tirol heeft vele mooie plaatsen maar ik denk dat Meran of Merano wel een van de mooiste is, het ligt in de regio Bozen/Bolzano.
Het is voornamelijk bekend als spa/kuur stad en om zijn milde klimaat. 
Dit milde klimaat wordt gegenereerd door de omliggende hoge bergen die het dal beschermen. Hierdoor wordt een perfect klimaat gerealiseerd voor wijn- en appelbouw.
Het is de ingang naar het Passeierdal en de Vinschgau.

De ligging van Meran is uitstekend om vanuit hier diverse tochten te ondernemen zoals:
 • Wandeling vanuit de plaats Burgstall via de Graf Volkmar weg naar een prachtige kerk
 • Lekker struinen door de plaats Meran met zijn leuke galerijen en winkels maar ook uitstekende restaurants. Zie meer op mijn Blog.
 • Een dagtocht maken naar Pfelders in het Passeierdal
 • Een dagtocht maken naar het Schnalstal. Hier vind je mijn special over het Schnalstal
 • Een bezoek aan "Frambozen" Boerderij/Restaurant genaam Dursterhof.
 • Bezoek brengen aan Schloss Trauttmansdorf iets buiten Meran
 • Wandelen in het Ultental met zijn Oer Lariks
 • Wandelen bij Voran op de Tschoggelberg
 • Wandelen bij de Hirzer
 • Wandelen bij Meran2000
 • Wandelen bij Vigiljoch bij het plaatsje Lana en een bezoek brengen aan de St. Vigilius Kerk die hier boven op de berg ligt.
 • De Haflinger Paarden en de Santa Catharina Kerk bezoeken bij het plaatsje Hafling. Meer kun je vinden op mijn Blog.

En zo zijn er nog heel veel meer leuke maar ook mooie dingen te zien in deze omgeving.
Deze vakantie was redelijk laat voor ons doen (eind september/begin okterber) maar de temperatuur overdag ligt zo rond de 20-21 graden in de dalen en rond de 10 op de berg. De herfst kleuren beginnen te komen en het "Törggelen" staat op beginnen.

Torggelen is een oude traditie die teruggaat tot de tijd waarin wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om jonge wijn te proeven, meestal tussen begin oktober en het begin van de adventtijd. Ook nu wordt er nog volop 'getörggeld'.

Tot eind november kan je in gezellige 'buschenschänken' (boerencafés), hotels en restaurants genieten van streek- en seizoen-gerechten en eigen geproduceerde jonge wijn. Het begrip törggelen stamt van de Törggl af, dat is de ruimte waar de wijnpers stond en waar het törggelen (van het latijnse torquere, draaien) vroeger plaatsvond.

In deze periode is ook de kastanje op nagenoeg elk menu te vinden, gewoon gepoft maar ook als overheerlijk gebak en soep.

In deze omgeving raak je niet uitgekeken en zeker het lekkere weer speelt hier een grote rol. Eind Oktober/begin November is wat rustiger maar dan breekt vanaf 23 November de kerstmarkt lost en de kerstmarkt van Meran behoort tot de 5 mooiste van Zuid-Tirol

Meraan2000

Wandelen bij Meran2000. Veel wandelingen kun je hier vinden.

De Haflinger Paarden

Bij Hafling vind je een paardenfokker van deze prachtige dieren

Wijn & Appelbouw

Meran en omgeving staat bekend om zijn appel- en wijnbouw.

Schnalstal, Vinschgau

Het Schnalstal, bekend om zijn gletjer en de vindplaats van Otzi, de ijsmummie.

St. Vigilius Kerk

Hoog boven Lana vind je deze mooie kerk

Lago Carezza of Karersee

Onderweg van Meran naar onze volgende bestemming hebben wij een omweggemaakt via mooie passen en meren. Een van deze meren is Lago Carezza.

De Karersee is een bergmeer in het Italiaanse Zuid-Tirol nabij de Costalungapas die de grens met Trentino vormt. Het meer ligt aan het einde van het Eggental dat begint nabij de provinciehoofdstad Bolzano.

Een bezoek aan dit meer is een kwestie van timing.
Vorig jaar hebben we dit meer bezocht eind juni begin juli en toen stond het meer vol met water maar ook de parkeerplaats was goed vol. Meer over dit bezoek en informatie over de Karersee vind je op mijn Blog.
Dit jaar bezochten wij het meer in oktober maar het meer was nu behoorlijk leeg en ook een parkeerplaats was makkelijk te vinden. 
Elke tijd heeft zijn bekoring want nu was er veel van de herfstkleuren te zien en het meer was waanzinnig groen/blauw.

Dag 19 t/m 25 - Ortisei / St. Ulrich in Val Gardena 

Onverwachts hier aanbeland maar dat is uiteraard geen straf want zoals mijn volgens ongetwijfeld weten ben ik verslaafd aan de Dolomieten.

De weg via de hierboven genoemde Karersee en dan via Canazei, Passo Sella/Sella Joch naar Val Gardena / Grödnertal is gewoon prachtig om te rijden. De ruige bergen in combinatie met de aankomende herfst maakte het extra bijzonder.

Uitgekeken raakt je volgens mijn niet in de Dolomieten want er is zoveel te zien. Veel van mijn ontdekkingen en trips kun je vinden op mijn Blog. Gewoon even zoeken naar Val Gardena of Dolomieten dan kom je vanalles tegen over dit gebied.

De dag na aankomst in Ortisei was ook de laatste dag van de liften om even rust te hebben tot het skiseizoen weer begint. Alleen de gondel vanuit Ortisei en Seis am Schlern blijven open en sluiten maar zeer kort en deze brengen naar de grootste alpenwei van Europa: Alpi di Siusi oftewel Seiseralm. 
Het leuke van deze late en onverwachtte aktie was het bezoek aan de Blättermarkt in Ortisei. Deze markt is de seizoensafsluitng en er worden lokale produkten uit Zuid-Tirol verkocht. Ook de winkeliers uit de omliggende dorpen zijn vertegenwoordigd en het is een drukte van jewelste.

Omdat de liften nog steeds naar Seiseralm gaan biedt deze rustige tijd nog genoeg mogelijkheden op te wandelen, alleen moet je goed nakijken welke restaurants/berghutten er nog open zijn want er is/gaat toch al wel veel dicht. 

Buiten wandelen in dit mooie stuk Dolomieten hebben we een bezoek gebracht aan de "Parel van de Dolomietenmeren": Lago di Braies/Pragser Wildsee in het Hochpusteral/Alta Pusteria. Het ligt niet direkt naast de deur dus dit kost je een dag. Maar in de maand oktober Pragser Wildsee bezoeken is een stuk beter/rustiger dan in juni/juli en ook hier geldt dat er minder water in het meer stond dan tijdens ons eerdere bezoek.

Sassolungo 3.181m

Sassolungo Groep gezien vanaf Passo Sella

Seceda 2.519m

Wandel en Skigebied

Blättermarkt, Ortisei

Jaarlijks de afsluiting van het seizoen met de Blättermarkt

Alpi di Siusi

Alpi di Siusi/Seiseralm Unesco Werelderfgoed en de grootste Alpenwei van Europa

Seizeralm

Herfst op de Seiseralm, wachtend op de eerste sneeuw.