Reisverslag Oregon & Washington State, Startpunt Vancouver Inter

Route kaart, goede mix van strand en binnenland

De Route

Start:                                              Vancouver Int. Airport (YVR)
Einde:                                             Vancouver Int.l Airport (YVR)
Vast aantal kilometers:                     2.886
Gereden aantal kilometers:               4.000

Van

Naar

Aantal km

Vancouver Int., BC

Burlington, WA

122

Burlington, WA

Ashford, WA

236

Ashford, WA

Portland, OR

221

Portland, OR

Newport, OR

218

Newport, OR

Bandon

200

Bandon

Grants Pass, OR

231

Grants Pass, OR

Crater Lake NP, OR

156

Crater Lake NP, OR

Mt Hood

347

Mt Hood

Astoria, OR

317

Astoria, OR

Quinalt, WA

192

Quinalt, WA

Port Angeles, WA

201

Port Angeles, WA

Tacoma, WA

169

Tacoma, WA

Vancouver Int., BC

276

 

Totaal aantal km in 20 dgn

2.886

 

Reistijd: 15 juni 2015 t/m 6 juli 2015. Terug in Nederland 7 juli 2015.

Eindelijk is het zover, we gaan onze bucketlist verkleinen. Washington en Oregon worden hier nu vanaf gestreept.

De Vlucht:
De KLM brengt ons vandaag naar Vancouver en we landen om 2u lokale tijd.
We hebben gekozen voor Vancouver omdat het goedkoper is en betere vliegtijden heeft in mijn optiek en de kortste vliegtijd van 9.30u, KLM vertrek dagelijks vanaf Amsterdam Schiphol
Je kunt natuurlijk ook naar Seattle (2 maal per dag en 7 dagen per week met Delta Airlines, totale reistijden resp 10.11u en 10.26u) of Portland (dagelijks met Delta Airlines, totale reistijd 11.20u) vliegen.

De Auto:
Bij aankomst op Vancouver Int. Airport halen we onze SUV op bij Alamo dit op dat moment de beste aanbieding had.

De Accommodaties: 
Accommodaties zijn hier in veel soorten en maten dus keuze genoeg.| Mijn bevinden over de onderstaande hotels kun je vinden op mijn hotel websites resp. WA & OR.

Aangezien het nog vroeg in de middag is en we Vancouver al meerdere malen hebben gezien hebben we ervoor gekozen om direct de grens met Amerika over te gaan. De afstand die we moeten is slechts 120 km. We verwachten hier wel wat tijd nodig te hebben omdat we onze I-94 formulier (tijdelijk bezoekersvisum a $ 6 pp) moeten regelen. Na een uur kunnen we dan op pad (de wachttijden kunnen uiteenlopen van 30 mins tot 2 uur).

Dag 2 en 3 – Mount Rainier National Park, WA
Wij gaan voor de scenic byway en rijden via de Oostingang zodat we de volgende dag dat stuk niet meer hoeven te doen. Pas vanaf de plaats Enumclaw wordt het mooi. Hier begint de Mather Memorial Parkway, gelegen in het Mt.Baker-Snoqualmie National Forest. De weg is een oase van rust en loopt langs The White River. Even voordat we Mt. Rainier NP in gaan maken we 2 extra bezoekjes aan:
Cristal Mountain Ski Area en de Chinook Pass (geeft je een prachtige blik dat dal in) en Tipsoo Lake.
Bij de Stevens Canyon parkingang kopen we de Interagency Annual Pass ($80 en voordelig als je meerdere parken gaat bezoeken en je steunt het park financieel). Vlak hierna maken we een stop bij Grove of the Patriachs, dit is een 2.4km lange rond wandeling door een oude bos net prachtige bomen.

De volgende dag gaan we het park ontdekken.  Op naar het Henry M. Jackson Memorial Visitor Centrum bij Paradise. Hier beginnen veel wandelingen en bevindt zich de oude historische Paradise Inn. (Samen met National Park Inn de 2 enige accommodaties in het park). Beide zijn historische in de volledige zin van het woord, leuk om te doen maar verwacht geen luxe.

Onderweg zijn er veel stop- en uitkijk punten zoals:

 • Christina Falls, mooi foto punt – helaas voor ons gesloten i.v.m. werkzaamheden.
 • Ricksecker Point, geeft een mooi uitzicht en inzicht waar de gletsjer vroeger heef gelegen.
 • Narada Falls, de wandeling naar het uitkijkpunt is zeer de moeite waar.

Eenmaal boven bij Paradise kun je voor een aantal wandelingen kiezen, van makkelijk tot zwaar, van kort tot lang dus voor iedereen wat. In het bezoekerscentrum kun je je ook opgeven voor wandelingen met een gids die je veel zal leren over de natuur en de geschiedenis.
Eetgelegenheden bevinden zich in de Inn en bij bezoekerscentrum.
Wij wandelen naar de Myrtle Falls, een makkelijke wandeling van 35 minuten door prachtige bergweides en zeeën van bloeiende planten. We zien zwartstaart herten en marmotten.

TIPS voor verblijf bij Mount Rainier NP:
Er is geen benzine in het park verkrijgbaar, als je wilt koken nemen dan boodschappen onderweg mee want je kunt hier geen vers brood of vlees kopen, neem antimuggen spray mee, Restaurant tip: Copper Creek Inn voor zeer goede hot wings en burgers.

Dag 3 en 4 via Mount St. Helens naar Portland, OR.
Uiteraard doen we dit niet via de Interstate5 maar binnendoor met een stop in Mt. St. Helens.
Het zijn niet veel kilometers naar Portland maar de weg heen en terug naar St. Helens kost veel tijd.
Helaas is Mt. St. Helens niet helemaal vrij maar toch blijft het wel een indrukwekkend gezicht.
Je kunt op de heenrit veel stops maken vanwaar je de vulkaan en aangerichte ravage kunt aanschouwen. De natuur is herstellende en er zijn nieuwe bomen aangeplant.
Aan het einde van de weg (helaas moet je dezelfde weg terug) staat een groot informatiecentrum waar je meer kunt ervaren en lezen over de gebeurtenis op 20 mei 1980. De eerste uitbraak is binnen ÉÉN minuut gebeurd.
De weg verder naar Portland is makkelijk en snel.

Een dagje Portland ontdekken, nou is dat natuurlijk te veel om op te noemen dus hebben we er 2 uitgehaald. Deze vind je terug op mijn blog via deze link.

Dag 5 en 6 Newport, OR.
Vandaag gaan we naar Newport, nemen wel de omweg om zo hoog mogelijk aan de kust uit te komen. Dus richting Tillamook, waar we een stop gaan maken bij Cape Meares de laagste vuurtoren van de hele kust. Dit omdat de klif hier zo hoog is dat het niet nodig is.

Onze afstand is niet veel maar de vele bezienswaardigheden maken het toch een lange rit qua tijd. Het hotel ligt in Nye Beach Historic District dus wel iets buiten Downtown/Oldtown maar dat is absoluut geen straf.
De volgende dag: strand, oldtown, Yaquina Lighthouse

Dag 7 en 8 Bandon, OR via de Mooiste Kustweg Ooit.
De kust is simpel weg fantastisch en er zijn zeer veel stop. Je kunt bij elk visitor center het blad Mile-to-Mile oppikken en dan kun je precies lezen wat/waar het de moeite waard is om te stoppen.

Wij hebben bij de volgende bezienswaardigheden gestopt: 
zie mijn special over de Oregon Coast
TIP: niet op alle parkeerplaatsen kunnen campers draaien meestal staat dat aangegeven maar hou daar rekening mee

Een relax dag, dus even door Bandon lopen dat op 15 mins rijden van Windermere ligt.
Mocht je het leuk vinden om te doen dan kun je hier een net huren en zelf krab te vangen.
Verder kunnen je tussen Bandon & Windemere uren over het strand wandelen, Face Rock en zeeleeuwen bekijken.

TIP: Restaurant Edgewater in Bandon, het ligt prachtig aan de mond van de haven en tegenover de Coquille Vuurtoren.
Als je van fotograferen houdt is het prachtig om hier te zijn vlak voor zonsondergang.
En daarnaast smaakt het eten ook nog eens lekker. De “crab cakes” zijn er een echte topper.

Dag 9 via Californie naar Grants Pass, OR
Alhoewel we vandaag de kust gaan verlaten, gaan toch voor het laatste stukje Oregon Coast, helemaal Californië in, om daar na 25 kilometer af te buigen naar Jerediah Redwood State Park (zeer druk door de warmte) en na een bezoekje gaan we de staatsgrens weer over naar Oregon en richting Grants Pass. Dit wordt puur een overnachting en niets anders maar heeft wel een lekker zwembad en prima restaurants in de buurt.

Dag 10 en 11 Crater Lake National Park, OR
We gaan hier heen via een prachtige weg die langs de Roque River loopt.
Hier kun je ook een stop maken bij Roque National Bridge en Roque River Gorge.  Als je toevallig rond lunchtijd hier bent kun je een bezoekje brengen aan Beckie’s Restaurant, hier worden allerlei lokale maaltijden bereidt. Als je dan eindelijk bij de afslag van Crater Lake bent aangekomen duurt het nog 30 minuten voordat je daadwerkelijk bij Crater Lake National Park bent. De weg is zeer rustig.

De volgende dag om te besteden aan de hoogtepunten van Crater Lake, zoals Phantom Ship, Pumice Castle en nog veel meer andere mogelijkheden. Simpelweg de Rim route volgen en je komt langs alles. Je kunt ook boottochten en een tramritje maken.
Vergeet niet voor Crater Lake anti-muggenspray mee te nemen want er zijn er een hoop.
Voor een special over Crater Lake klik hier.

Dag 12 Mount Hood, OR
Lange dag voor de boeg want we gaan naar Mt. Hood en de Timberline Lodge.
Op advies van een van de personeelsleden van Crater Lake Lodge maken we een stop bij de Newberry Caldera. Ook een krater maar deze is simpelweg ingezakt i.p.v. zoals Crater Lake eerst zijn magma te hebben gespoten. In de Newberry Caldera hebben zich 2 meren gevormd: Paulina Lake en East Lake.
De weg erheen is mooi en bij helder weer heb je prachtig uitzicht op Mt. Bachelor. Bij Newburry is veel vis en boot activeiten, voor de liefhebber daarvan zijn er genoeg kampeergelegenheden maar tot in weekend of op feestdagen zou ik reserveren. In Newberry National Volcanic Monument zijn veel mogelijkheden om te bezichtigen zoals Lava Cast Forest en Lave Butte

Onze 2e stop onderweg is Smith Rock State Park gelegen 43km ten noorden van Terrabone, we dachten dat het park verder van onze route lag maar dat viel reuze mee. Aangezien het zondag was, was het er behoorlijk druk. Het park staat hoofdzakelijk bekend om de vele klim mogelijkheden. Prachtige rotsformaties door vulkanische as ontstaan. Veel soorten vogels broeden hier. Het park is absoluut een stop waard. Maar probeer weekenden of feestdagen te mijden.

Eindelijk komen we bij Mt. Hood aan, maar helaas is het weer zeer somber dus een echt mooi beeld kregen we niet.

Dag 13 en 14 Astoria, OR via de Columbia River Gorge & Multnomah Falls.
We gaan om via de Colombia River Gorge en maken een stop bij de Vallei van de Watervallen met als hoofd attractie Multnomah Falls. Dit op aanrijden van mijn contact bij Travel Portland.

Hier bevindt zich Multnomah Falls Lodge.
De lucht is inmiddels weer een stuk helderder dan de dag ervoor dus op een gegeven moment kunnen we Mt. Hood in vol ornaat zien (wel even achteromkijken).
Via I84 waar we bij Hood River opkomen nemen we een stuk snelweg voor we de scenic byway nemen om in de vallei te komen.
Je kunt bij veel watervallen stoppen wij doen dit bij Horsetail en Multnomah Falls, de hoogste van allemaal.
Het kan hier behoorlijk druk zijn maar we hebben mazzel en het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Hier na zijn we eigenlijk hoofdzakelijk door gereden naar onze eindbestemming Astoria. Door Portland was wel iets druk maar viel reuze mee. Je kunt op diverse manieren door of om Portland.

Astoria en omgeving:
Astoria is onze stop voor 2 nachten en het hotel waar we verblijven is een voormalige vis verpakkingsfabriek. De locatie is perfect met een prachtig uitzicht op de Astoria-Megler Brug. Het ligt wel iets buiten downtown Astoria maar een tramverbinding kan je naar het centrum brengen.

Astoria is een leuk plaatsje waar o.a. een filmmuseum staat en filmlocatie is geweest voor de film The Goonies in 1985. 
TIP: Bridgewater Bistro, deze bistro ligt t.o.v. het hotel dus op loopafstand en heeft een fabuleuze keuken, dus ver hoef je het niet te zoeken.

 • We gaan eerst naar Eastside, wat bekend staat om zijn promenade en het standbeeld van Lewis & Clark, de heren hebben in 2 jaar tijd, 6.000 km afgelegd om Amerika van Oost naar West te ontdekken.
 • Cannon Beach waar de meest gefotografeerde rotsformatie ligt - Haystack Rock
 • Ook gaan we opzoek naar het wrak van de Peter Iredale, een stalen viermaster die in 1906 op de kust van Oregon is gelopen en bevindt zich in Fort Stevens State Park. Het is een zeer populaire attractie en een foto maken van het wrak zonder mensen is dan ook een hele opgave.

Dag 15 en 16 Olypmic National Park, WA
Op naar het regenwoud van Washington State in Olympic National Park.  

Om in Washington State te komen moeten we de spectaculaire Astoria-Megler Bridge over, deze verbindt de beide staten.  We gaan overnachten in de enige Lodge die zich in het National Park bevindt. Je kunt in het meer zwemmen, vissen en varen.
Al zittende op het terras, aan een biertje na een lange warme rit, komt deze accommodatie op mij over alsof je je in de film Dirty Dancing bevindt: de lodge, het grasveld, de spelletjes en de sfeer.

Je kunt hier voor 2 excursies kiezen:

 • Boot-toer
 • Regenwoud-toer

Wij hebben voor het laatste gekozen. Het is een mooie excursie en je krijgt veel informatie van de gids in de 4 uur durende excursie. Onze verwachting was denk ik iets te hoog maar een grote reden hiervoor was dat het veel te droog was. Er was al in geen weken regen gevallen en dat is uitzonderlijk voor Olympic, hierdoor was het mos wat minder groen dan wij hadden verwacht. Er was een bosbrand midden in het park en bosbrand in Olympic is zeldzaam en komt 1x per 500-1000 jaar voor.

Dag 17 Port Angeles, WA
Op naar onze volgende bestemming Port Angeles. De afstand is niet overdreven veel, maar dit doen we natuurlijk niet zonder nog de nodige stops te maken.

 • De grootste Spruce Tree
 • Kalaloch Beach
 • Ruby Beach
 • Hoh Rain Forest, door de Rangers van Quinalt werd ons een bezoekje afgeraden, de redenen: het zou er overdruk zijn door de 4th of July vakantie week enhet ja groter is maar zeker niet mooier dan het regenwoud van Quinalt.

Nou zijn wij Nederlanders altijd wel eigenwijs en wij zijn er blij om.
Onderweg vonden wij het namelijk niet heel druk op de weg dus de gok maar gewaagd. Bij de ingang hadden we slechts 5 auto’s voor ons dus het duurde geen 45 minuten zoals de Ranger had verspeld en het zoeken naar een parkeerplek heeft misschien 10 minuten gekost, we stonden alleen wat verder weg.  We wilde hier graag heen omdat we absoluut de “Trail of Mosses” wilde lopen.
Gedaan en mooi, wel wederom minder groen door de droogte.

Ons hotel ligt aan de rand van Port Angeles, dus als je een beetje lekker wilt eten, zul je de auto moeten pakken en is Downtown in max 10 minuten te bereiken 
TIP: Restaurant Sabai Thai met authentiek Thais eten. Reserveren is absoluut noodzakelijk want je kunt hier rustig 1 uur in de rij staan, wat ook iedereen grif doet. Zelfs voor take-out is er een lange rij. Het eten is zeer lekker, laat je goed voorlichten want de porties zijn groot.

Dag 18 en 19 Tacoma, WA & 4th of July
Op naar Tacoma voor onze laatste 2 nachten. Ons enig geplande doel vandaag is Staircase in het Olympic National Park. Dit staat bekend om zijn mooie regenwoud. De rit ernaar toe kost tijd omdat het voor een gedeelte via grindweg gaat en het is gewoon erg druk door de extreme warmte en de 4th of July, veel Amerikanen zijn vrij en trekken er altijd op uit in het weekend. Ook bevindt zich hier Lake Cushman waar je met je eigen boot op kunt dus kortom druk.

Bij de ingang van het park staat een rijtje auto’s, 4 voor ons, de weg wordt afgesloten en er mag niemand meer in behalve wij omdat we een Interagency Pass hebben. Dus nogmaals de pas is de moeite waard.
We gaan een mooie rondwandeling maken om de benen ff te strekken. 

Na de lunch naar Tacoma, bij aankomst in Tacoma is het doodstil en echt geen mens of verkeer op straat.
Het hotel lijkt wel op een museum met al zijn kunstwerken van glas. Tacoma staat dan ook bekend om zijn glas.
Het in het hotel gelegen Restaurant Bite is absoluut niet het enige restaurant in de buurt maar een heeft een prima bar en restaurant.

Er zijn hier een aantal musea zoals het hieronder genoemde museum van glas, glazen brug en nog een aantal dingen maar we komen tot de conclusie dat Tacoma saai is en een grote vergissing in de planning.
Voor een special over Tacoma’s Museum van Glass en de naam Murano vindt je door hier te klikken.

TIP: als alternatief voor Tacoma kun je vanuit Port Angeles bv met de ferry naar Vancouver Island of Seattle doen.  Hou dan wel goed rekening met de ferry tijden.

Dag 20 Vancouver International Airport, BC
Onze reis zit er weer op – het enige wat wij moeten doen is terugrijden naar Vancouver voor onze vlucht van die middag.

Gelukkig hoeven we niet te vroeg uit Tacoma weg want de snelweg I5 is wel druk met woon/werk verkeer. Mocht je voor onze aanvlieg bestemming kiezen hou dan weer rekening met eventuele vertraging bij de Canadese grens (Blaine is namelijk de drukste grensovergang) maar dit is zeker korter dan bij de Amerikaanse grens.
Het kostte ons 25 minuten. Het laatste stukje naar het vliegveld gaat ook allemaal goed en we komen keurig op tijd voor onze vlucht op het vliegveld.
Advies: neem ruim de tijd voor de rit naar Vancouver Int. Airport want één tegenslag kan je je vlucht doen missen.

Conclusie: de vakantie komt op een zeer hoog aantal punten uit van de totale 20 reizen in Amerika.
Advies: als je Californië en Yellowstone hebt gehad, is Oregon/Washington zeker een optie.

Met vriendelijke groet,

Hedy Talens