Route Des Grand Alpes - Part 1  length about 247 miles
-
Route Des Grand Alpes - Deel 1 afstand zo'n 395 km

Met de smeltende sneeuw op de hoge bergpassen, komt er nu naast mijn 3 eerdere tips een 4e bij.

Ik zal hem in 2 delen op de site zetten, anders wordt het een hele lange lap en is denk ik niet wenselijk. Ook ga ik met deze route volledig uit mijn comfort zone omdat ik niet echt een francofiel ben maar deze route wel zelf heb gereden en te mooi is om hem niet op te nemen op mijn website en blog.

Dit eerste deel van mijn Franse avontuur brengt je van het Meer van Geneve naar Briançon, het betreft een lengte van zo'n 395 km en zal je de nodige uurtjes kosten als je de tijd neemt om te genieten van een heerlijke tocht en uitzichten.

Je kunt deze zit op meerdere manieren rijden maar onze voorkeur gaat naar deze die dwars door de Alpen gaat.
Een echte route voor liefhebbers van: motoren, cabrio's, fietsen, bergwegen en natuur.

Zeker in het eerste gedeelte zal het uitzicht beheerst worden door de Mont Blanc. Onderweg kom je langs veel bekende skigebieden zoals Morzine, Mégève en Albertville en rijdt je dwars door Parc National de la Vanoise.

Parc National de la Vanoise is het grootste nationaal park in Frankrijk en als je het samenvoegt met Gran Paradiso in Italië de grootste in Europa.

Na Bourg St.-Maurice wordt het genieten over de vele cols die je hier vindt, zoals

  • Col d'Iseran - de hoogste op de route en brengt je naar 2.770m - alleen berijdbaar tussen juni en september
  • Col du Mont-Cenis - alternatieve route naar Briançon, hier bevindt zich het hoogste stuwmeer op een hoogte van 1.903m
  • Col du Galibier, onze route omdat wij het de mooiste vinden maar zeker niet de gemakkelijkst met een stijging van 12%. Op het hoogste punt staat een monument ter nagedachtenis aan de bedenker van de Tour de France, Henri Desgrange 
  • Col du Lautaret

Henri Desgrange

Bij Modane kun je er ook voor kiezen om de laatste 2 cols over te slaan en via de Fréjus Tunnel naar Briançon te gaan. Deze tolweg brengt je wel in een sneller tempo naar Briançon maar ik zou het zeker niet doen.

* Henri Desgrange was een bekend frans sportjournalist en wielrenner en heeft in 1903 de eerste Ronde van Frankrijk georganiseerd. Was een zeer goede baanwielrenner en heeft in 1893 het eerste werelduurrecord gevestigd op de Velodroom Buffalo nabij Parijs.
Hij leidde de Société du Tour de France tot 1939

Briançon of omgeving is dan ook een prima stop om een overnachting te plannen.
Wij hebben gekozen voor Monetier-les Bains gekozen, dit ligt iets 20 km voor Briançon dus prima op de route gelegen. -  zie de hotel site

Route Des Grand Alpes - Part 2 length about 156 miles
-
Route Des Grand Alpes - Deel 2 afstand zo'n 250 km

Dan gaan we nu verder met het 2e gedeelte van Route Des Alpes met deze keer een afstand te overbruggen van 250 km.
Dit gedeelte van de routes is absoluut niet geschikt voor caravans en voert ons vandaag door de Hautes-Alpes, bekend om zijn prachtige natuur, de krachtige mistral en het grote aantal zon uren.

Dwars door de bergen lopen woeste rivieren en hebben in het kalkhoudende gesteente door de eeuwen heen diepe kloven(gorges) uitgeslepen.De meest bekende zijn die van Verdon of zoals ze ook wel worden genoemd de Grand Canyon van Europa. Hier bevindt zich volgens veel wandelaars het mooiste wandelgebied van Frankrijk.

We laten Briançon achter ons een gaan richting het zuiden. Je kunt kiezen voor de makkelijke kant via de N94 of via de moeilijkere Col d’Izoard met een stijging van 12%. (onze keus) De vele haarspeldbochten brengen je naar een hoogte van 2.361m. Dit betekent dat de weg alleen in de zomermaanden open is. Verdere is deze col een van de bekendste uit de Tour de France.

Je kunt ongeveer 15 km na de daling een uitstapje maken naar Fort Queyras in het Guildal. Dit is gebouwd in 1400 en ter voorkoming van invallen van gecombineerde troepen van Oostenrijk en Savoye.

Aangekomen bij Condamine, kun je je route naar Zuid-Frankrijk doorzetten of ervoor kiezen om via Col du Larche naar Italie af te buigen.

Wij gaan verder naar Barcelonnette. Dit voormalig vesting plaatsje heeft Catalaanse invloeden omdat het werd gesticht door de Graaf van Barcelona.

Ook vindt je hier Mexicaanse invloeden door terugkerende emigranten.

Op de Ubaye kun je wildwatervaren per vlot of rubberboot.
Wederom een keuze die je kunt maken:

Col d’Allos (de officiële Route des Grand Alpes) of Col de la Cayolle.
Wij gaan voor de meer spectaculaire Col de la Cayolle omdat hij een stuk smaller wegen heeft en op sommige plaatsen is elkaar passeren alleen mogelijk via de uitwijkplaatsen.Onthoud dat stijgend verkeer altijd voorrang heeft dus zult U in de meeste gevallen moeten uitwijken. Spectaculair en fotogeniek is de kloof van Bachelard. De Col brengt je naar een hoogte van 2.326m. In het laatste gedeelte zit behoorlijk stevig bochtenwerk.Aangekomen in Guillaumes kunt U een bezoekje brengen aan de nabij gelegen burcht en kerk.

De route vervolgend kom je bij Entrevaux een oud vestigplaatsje, een bezoekje brengen is zeer de moeite waard maar je moet je auto buiten de poorten parkeren. De Citadel ligt op een 135m hoge heuvel (30 mins klimmen). Er vinden zich hier meer dan 20 toren, zware muren en sterke stadspoorten en niet te vergeten een 17e-eeuwse Kathedraal. Motorrijders vinden hier het Musée du Moto aan.

Na Entrevaux wordt het allemaal wat minder spannend en eindigt deze rit in het gezellige Nice aan de prachtige Cote d’Azure.

Informatie over Nice en de vele mogelijkheden om te dineren en slapen vindt je hier.

Slapen doen we hier niet want dat doen wij liever in het gezelligere Cannes.

Pas wel om dat je hier niet belandt in de periode van het Filmfestival(altijd midden mei) want dan loop je tegen veel gesloten hotelzwembaden (ook al 1-2 weken voor het festival) aan omdat de rijke der rijke er dan van mogen genieten.

En sowieso is een kamer krijgen er dan niet betaalbaar en nagenoeg onmogelijk.

Hotels waar wij zelf hebben geslapen die absoluut aan te raden zijn:

JW Marriott Cannes*****, zeer goede kamers, ontbijt is er verrukkelijk net als het avondeten bij JW Grill maar Cannes heeft zoveel te bieden dat ik zeker zou aanraden ook ergens anders te eten.

Le Grand Hotel*****, alhoewel ook 5 sterren is het JW Marriot wat moderner vond ik, maar een prima accommodatie met een mooi eigen pier genaamd La Plage 45 er tegenover gelegen.

Beide hotels liggen natuurlijk op La Croisette en dat maakt het uiteraard niet goedkoop maar er zijn meer dan ook genoeg andere mogelijkheden die een stuk goedkoper zijn.

Restaurant advies:

Bâoli Beach – zeker voor de lunch is dit een uitstekende keus, ik raad aan te reserveren want het is een zeer populaire restaurant waar veel bekende komen. Ik heb er naast Jean Paul Belmondo mogen zitten.

Restaurant CBeach, zeer geschikt voor de lunch

Restaurant Le Pistou, geschikt voor ’s avonds, bediening beetje sloom maar eten prima

Restaurant Astoux Et Brun, killig maar goed visrestaurant

Gaston et Gastounette, ik zou er zeker geen 2e keer gaan eten – slechte service, duur en matig eten.

Andere opties zijn: Antibes/Juan Les Pins/Cap d’Antibes

Aan te bevelen hotel is hier Hotel Baia Dorée ****, dit hotel ligt op een mooie rustige locatie.

Nu is het al heel wat jaartjes geleden dat wij hier zijn geweest maar vonden het toen goed hotel met een uitstekende keuken.