9. okt, 2014

Mooie Bergpassen

Furkapas
Deze pas begint in Gletsch en brengt je naar Andermatt. Het hoogtepunt van de pas ligt op 2.431m.
De Furkapas vormt ook een waterscheiding tussen de Middellandse Zee (aan Walliser zijde via de Rhône) en de Noordzee (aan Urner zijde via de Furkareuss die weer uitmondt in de Rijn).
Furkapas is een onderdeel van de 3-passen-tocht (Fukra,Grimsel en Susten).
Bij Hotel Belvedere heb je uitzicht op de Rhonegletsjer. Een uitstap naar de grot is de omweg waard.
De gletsjer is door opwarming van de aarde inmiddels aardig geslonken>
In plaats van de mooie pas kan men er ook voor kiezen om de Gotthard tunnel nemen.

Splügenpas
De Splügenpas (Italiaans: Passo dello Spluga) is een bergpas die het Zwitserse Hinterrheintal met het Italiaanse Val San Giacomo verbindt. Vanuit het Zwitserse Splügen is de weg omhoog maar 9 kilometer. Deze voert met snel opeenvolgende haarspeldbochten door een onbewoond zijdal.
Vlak voor de pashoogte staat het Zwitserse douanekantoor. Iets verder ligt de daadwerkelijke pashoogte met uitzicht op de Schwärtzhorner links en Pizzo Tambo rechts. Na twee kilometer afdalen wordt het dorp Montespluga bereikt. Het ligt op 1908 meter hoogte en gewoonlijk is de pasweg 's winters tot hier geopend.
Montespluga ligt aan het stuwmeer Lago di Montespluga waar in mei vaak nog een dik pak ijs op ligt. De verdere afdaling door het Val San Giacomo verloopt over een knap aangelegde weg die er niet altijd even degelijk uitziet.

Simplonpas
De Simplonpas (Italiaans: Passo del Sempione) verbindt het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis met het Val d'Ossola in de Italiaanse provincie Verbano-Cusio-Ossola.
Over de Simplonpas loopt het traject van de H9S.
Onder de pasweg loopt de 19,8 kilometer lange Simplon-spoorwegtunnel.
De route werd voor het eerst veelvuldig gebruikt in de vroege middeleeuwen als handelsweg tussen Italië en Frankrijk.
Napoleon liet de weg geheel vernieuwen zodat hij er met zijn artillerie over kon. De huidige Simplonpas behoort tot de best aangelegde bergpassen van Europa, met een gemiddelde wegbreedte van 6 meter. 's Winters blijft de pasweg geopend.

Berninapas

De Berninapass (Italiaans: Passo Bernina) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De bergpas is 2.328 meter hoog en is daarmee de op 5 na hoogste van Zwitserland. Over de bergpas loopt de Hauptstrasse 29.

De Berninapassweg begint bij Samedan, en voert zuidoostwaarts via Pontresina.
Parallel aan de weg loopt een spoorlijn. Naar het zuiden heeft men fenomenaal uitzicht op de 4.049 meter hoge Piz Bernina, de oostelijkste vierduizender van de Alpen.
Het mooiste punt van de weg ligt wellicht wel even voor de pashoogte zelf, met uitzicht op de Morteratschgletsjer.
Ter hoogte van de pas ligt het Lago Bianco, een klein stuwmeer.
Na de pashoogte begint de zeer lange afdaling naar Poschiavo en Tirano in Italië. Dit is een behoorlijk geïsoleerd deel van Zwitserland. De grens met Italië bevindt zich op circa 520 meter hoogte, daarna daalt men nog iets af naar het stadje Tirano.