Winterwandelingen in het Berner Oberland/Wallis

Met de Eigernoordwand voor Ogen

Buitengewoon winterwandelpad in het Firstgebied boven Grindelwald naar de dichtgevroren Bachalpsee met heerlijk uitzicht op de Wetterhorn, Schreckhorn en Eigernoordwand.

Startpunt: Grindelwald/First
               
-> met gondelbaan naar First
Eindpunt : Bort/Grindelwald 
                -> met gondelbaan terug naar Grindelwald

Middelzware wandelling
Duur ongeveer 3u
Afstand 11 km
Maaltijden kun je gebruiken in Berggasthaus First, Waldspitz en Bort


Beschrijving
Het zonnige Firstgebied boven Grindelwald biedt een heerlijk uitzicht op de Wetterhorn, Schreckhorn en Eigernoordwand. Tegen dit grandioze decor gaat de winterwandeling naar beneden, naar Bort.
Vanaf het bergstation van de gondelbaan First gaat het licht stijgend naar de Gummihut.
Kort voor de dichtgevroren Bachalpsee vertakken de wegen zich:

de klim naar de Faulhorn (een echte aanrader voor geoefende en volhardende winterwandelaars) vertakt zich naar rechts, de route naar Bort gaat naar links over besneeuwde alpenweiden omlaag.
Na een steile afdaling naar de bedding van de beek gaat het met een geringere hellingsgraad naar de Waldspitz, waar een gezellig bergrestaurant je uitnodigt tot het maken van een tussenstop. Door bebost gebied daal je af naar Nodhalten en bereik je via een praktisch vlakke weg het tussenstation van de gondelbaan Bort.

Tip: de afdalingspassages zijn ook prima geschikt voor een rodelafdaling (huur van een slee bij het dalstation van de gondelbaan mogelijk);
vanaf Bort loopt er bovendien een rodelpad omlaag naar Grindelwald/Mühlebach.

Check van tevoren het weer en controleer of er geen gesloten gedeeltes van de wandeling zijn.

Winterwandelen van Männlichen naar Kleine Scheidegg

De winterwandelroute met het plaatjesboekuitzicht op de noordwand van de Eiger, Mönch en Jungfrau vanaf het zonneterras licht bergafwaarts naar de alpendennentuin en daarna omhoog naar de Kleine Scheidegg.

Startpunt: Männlichen Bergstation of 
                Wengen Bergstation

Eindpunt : Kleine Scheidegg
Makkelijke wandeling
Duur ongeveer. 2.30u
Afstand 5.5 km
Maaltijden bij het begin en einde van de wandeling

Beschrijving
Deze gemakkelijke winterwandeling is geschikt voor jong en oud en via de Grindelwald kabelbaan is het startpunt goed bereikbaar.
Vanuit Männlichen op 2230 m. hoogte volgt men de gemakkelijke, unieke hoogteroute in zuidelijke richting en volgt deze enigszins bergaf naar de Arvengarten.
Ten slotte gaat het omhoog naar de kleine Scheidegg (2061 m. hoogte). De kleine Scheidegg is het eindstation van de Wengeralpbaan en startpunt van de Jungfraubaan.

Check van tevoren het weer en controleer of er geen gesloten gedeeltes van de wandeling zijn.
Notitie:
Wij hebben deze wandeling gedaan met prachtig weer maar door de papsneeuw wel zeiknatte voeten gekregen zelfs in mijn bergschoenen.

Alpine winterwandelen in Saas-Fee

Hoog boven het Walliser bergdorp Saas-Fee ligt een indrukwekkend winterwandeltraject: de rondtocht van het Felskinn bergstation naar de Britannia hut en terug.

Startpunt: Bergstation Felskinn 
                -> via Felskinnbaan of Alpin Express

Eindpunt : Bergstation Felskinn 
                -> via Felskinnbaan of Alpin Express

Middelzware wandeling
Duur ongeveer 1.45u
Afstand 5 km
Maaltijden mogelijk bij start/eindpunt

Beschrijving
De route loopt over een uitzichtrijke hoogvlakte door de imposante berg- en gletsjerwereld hoog boven Saas-Fee. De route verloopt overwegend vlak en is derhalve ook voor wandelaars die nog niet eerder op 3000 meter hoogte liepen een unieke beleving.
De wandeltocht begint bij het Felskinn bergstation en loopt met een kleine lus omhoog richting Egginerjoch. Na de vork gaat het verder over de Chessjengletsjer langs de Hinter-Allalin op de rechtstreekse weg naar de Britannia hut.
Wie een kleine omweg maakt naar de kleine Allalin mag genieten van het sensationele panorama op meerdere vierduizend meter toppen en een adembenemend uitzicht over het Mattmark stuwmeer.
Vanaf de Britannia hut gaat het verder over de Chessjengletsjer, langs bergmeertjes omhoog naar de Egginerjoch en weer terug naar het Felskinn bergstation.


Britannia hut:
De Britannia hut is een moderne berghut in de Walliser Alpen. Deze beschikt over 134 comfortabele slaapplaatsen, drie eetzalen en moderne sanitaire en technische voorzieningen. Alle bedden zijn voorzien van dekbedden, kussens en dekens. Veel hout zorgt voor een gezellige atmosfeer in de eetzalen.

Tijdens het winterseizoen is in de Britannia hut uitsluitend het winterverblijf geopend: deze beschikt over een houtkachel. Het dak voorziet in smelt- en regenwater en 's winters wordt extra drinkwater aangevoerd vanuit het gemeentelijke leidingnet bij de Felskinnbaan. Vanaf begin maart kent de hut dan weer officiële bediening.

Belangrijke informatie: Voor deze rondtocht moeten absoluut vooraf de sneeuw- en weersomstandigheden worden gecontroleerd. Afhankelijk daarvan kan de rechtstreeks route naar de Chessjengletsjer gesloten zijn