Bijzondere Afdalingen in Wallis & Graubünden

Piste Nationale in Crans Montana, Wallis

Voor Zwitserland is de piste inderdaad van nationale betekenis, sinds de lokale afdalingsspecialisten op het WK in 1987 alle medailles veroverden. Maar de piste is ook geschikt voor minder snelle skiërs: de fantastische vergezichten over Unterwallis en de boomgaarden van Sierre en Sion en prachtige bosrijke stukken, zijn op het lijf geschreven voor levensgenieters. Het steile beginstuk mag echter niet worden onderschat.

Startplaats: Gangegg (2.720m)
Bereikbaar via de nieuwe National Express
Eindpunt: Stafel (2.100m)
Lengte: 7 km
Hoogteverschil: 620m
Moeilijkheidsgraad: rood
Restaurants aan het begin en einde van de afdaling

Piste de L’Ours in Veysonnaz, Wallis – onderdeel van Les 4-Vallees

Hier kunnen kundige skiërs hun talent met bravoure gebruiken: “de berenpiste” (Piste de l'Ours) in Veysonnaz werd door experts als een van de mooiste skipistes ter wereld geclassificeerd. Er werden daar al allerlei wereldbekerwedstrijden georganiseerd.

De Piste de l'Ours gaat van de hoogvlakte van Thyon door een brede opening in het bos omlaag naar Mayens de l'Ours.
Waar ooit in het dichte bos beren stoeiden, stuiven tegenwoordig skiërs over uitgestrekte sneeuwvlaktes. Het traject biedt uitstekende voorwaarden voor onbezorgd afdalingsplezier: het ligt perfect op het noorden en loopt praktisch geheel en al omlaag. Geen wonder, dat op deze prachtige piste allerlei spectaculaire wereldbekerwedstrijden voor dames en heren plaatsgevonden hebben.

Startplaat: Thyon (2.150m)
Bereikbaar via kabelbaan
Eindpunt: Mayens de l’Ours (1.250m)
Lengte: 3.4 km
Hoogteverschil: 900 m
Moeilijkheidsgraad: rood
Restaurant bevindt zich bij de start.

Parsennafdaling in Davos-Klosters, Graubünden

De legendarische Parsennafdaling wordt tot de skiklassiekers van Zwitserland gerekend. Geoefende skiërs kunnen hier haast grenzeloos plezier beleven: de piste begint op de top van de Weissfluh en eindigt na ruim 12 kilometer met een hoogteverschil van 2000 meter in Küblis

Het Parsenngebied boven Davos en Klosters geldt als de wieg van de skisport in Zwitserland. In 1924 werd hier met de Parsenn-derby de eerste skiwedstrijd van het land georganiseerd. De start van het klassieke wedstrijdtraject ligt op de 2844 m hoge Weissfluh. De piste biedt enorm veel afwisseling: in het bovenste gedeelte loopt de piste (met een fantastisch uitzicht) door hoogalpien gebied naar de Parsennfurgga. Daarna verloopt de piste tot aan Schifer over zachter glooiend terrein. Door een licht bergbos kom je uiteindelijk in Küblis.

Startplaat: Weissfluhgipfel (2.844m)
Bereikbaar via kabelbaan
Eindpunt: Kublis (810m)
Lengte: 12 km
Hoogteverschil: 2.034 m
Moeilijkheidsgraad: rood
Restaurants bevinden zich bij de start, onderweg en top

Palinkopf bij Samnaun in Graubünden

De 13,1 km lange droomafdaling begint op een hoogte van 2640 meter boven de zeespiegel en loopt naar Samnaun dorp (1780 m boven de zeespiegel) – een aanmerkelijk hoogteverschil van 860 meter.

Al vanaf de Palinkopf wordt de winterspoters een imposant bergdecor geboden. Het eerste, erg brede, vlakke stuk over de Zeblaswiesen biedt carvers de mogelijkheid, perfecte radiussen in de sneeuw te trekken. Vervolgens loopt de piste naar het steile deel bij de waterval Zeblas, waar minder geoefende wintersporters gemakkelijk omheen kunnen. In het tweede, brede, vlakke stuk kunnen carvers opnieuw hun baantjes trekken, voordat de sneeuwsporters het eindgedeelte in ineengedoken positie tot midden in het dorpscentrum van Samnaun afleggen.

Skiën en belastingvrij shoppen: In Samnaun kun je die twee dingen gemakkelijk combineren. Tip: Via de 'Ziehweg' ga je direct en zonder je ski's af te doen naar het dalstation van de eerste tweeverdiepingenbaan ter wereld.

Startplaat: Palinkopf (2.864m)
Bereikbaar via stoeljeslift
Eindpunt: Samnaun (1.840m)
Lengte: 8 km
Hoogteverschil: 1.024 m
Moeilijkheidsgraad: rood
Restaurant in Samnaun

Notitie:
je kunt hier ook vanaf de Palinkopf afdalen naar Ischgl wat een nog iets langere afdaling is dan naar Samnaun