Rondreis door Duitsland, Oostenrijk & Italië

Leuke rondreis voor de liefhebber van bergen, wandelen en mooie bergpassen

We zijn uiteraard begonnen in Nederland maar dit kan natuurlijk ook vanuit andere landen.

Aangezien wij liefhebbers zijn van de bergen en van mooie bergpassen houden hebben we dit rondje uitgezocht.
Was niet de eerste keer dat we dit hebben gedaan maar ik wil hem nu maar een keer  voor jullie op papier zetten.
Het totale aantal kilometers is 2.477km met een mix van snelweg en lokale wegen. Alleen de snelweg om op de eerste plaats van bestemming te komen daarna geen snelweg meer gezien.

 

Dag 1
Vanuit Nederland kun je op meerdere manieren naar Zuid-Duitsland en wij hebben hier gekozen om via Venlo naar Würzburg te rijden, om daar onze eerste overnachting te doen. Gekozen voor Hotel Kapellenberg in Eibelstad. Een prima hotel voor een overnachting en beschikt over een uitstekende keuken. 

Dag 2 en 3
Volgende dag door naar Reit im Winkel dit ligt in Zuid-Duitsland vlak bij Chiemsee. Hotel Gut Steinbach**** is ons hotel voor 2 nachten. 

Op de vrije dag in Reit im Winkel zijn we naar Brannenburg gereden, niet direct naast de deur (ong. 45 min.) om daar een treintocht te gaan maken met de Wendelsteinbahn, dit is het oudste tandradbaantje Europa. (zie meer op mijn website).

Dag 4 t/m 8
Vanuit Reit im Winkel via Lofer en Mittenwald naar Königsleiten voor 5 dagen. Op de weg hiernaar toe kun je een bezoek brengen aan de Lamprechtshöhle (zie meer op mijn website), een gangenstelsel wat zeker de moeite waard is. 

In Königleiten verblijven we in Hotel der Koningsleitner**** (zeer goede prijs/kwaliteit verhouding). We hebben deze plek uitgekozen omdat we heel graag het National Park Hohe Tauern en de Krimml Watervallen eens goed wilde ontdekken. National Park Hohe Tauern biedt ongelooflijk veel wandel mogelijkheden, over het algemeen middel tot zwaardere wandelingen zijn hier te doen dus conditie is wel gewenst.
Over de Krimml Watervallen en de 2-3 wandelingen die we hebben gedaan kom ik terug in een separaat blogbericht.

Dag 9 t/m 12
Vanuit Königleiten gaan we naar het Groβarldal, ook genaamd het Dal der Almen, hier is het een eldorado voor de fietser en wandelaar. Zeer veel wandelingen zijn hier te doen, van makkelijke tot zeer zware en van kort naar lang. Dus voor ieder wat wils.
Ons onderkomen hebben we gevonden in Hotel Nesslerhof****S in Groβarl, een super hotel met goede service en de ligging is ideaal.
Voor een aantal wandelingen kun je terecht op mijn website.
Tip voor je het dal inrijdt kun je nog even een stop maken bij de Liechtensteinklamm
De Klamm is helaas alleen open van midden mei tot eind oktober.

Dag 13 t/m 17
Lange rit voor de boeg want we gaan naar Italië en om precies te zijn naar Zuid-Tirol of te wel de Dolomieten. Hier is het zalig toeven in eigenlijk elk jaargetijde.

We kunnen hierheen om 2 manieren: Via de Felbertauern Tunnel of via de Grossglockner Hochalpenstrasse en voor de laatste hebben we gekozen omdat het weer het toe liet.
De Grossglockner Hochalpenstrasse is een belevenis op zich en daarom kost het ook allemaal wat extra tijd vandaag.
Zelfs met minder mooi weer is de Grossglockner een avontuur. Na de Grossglockner via Lienz en Sillian richting Italië. Over de grens bij Toblach/Dobbiaco afgeslagen naar Cortina d’Ampezzo, dit kost weer wat meer kilometers maar aangezien het toch iets minder weer is kunnen we meteen langsrijden bij Cinque Torri en Rifugio Lagazuoi (hier kun je met de gondel naar boven). Hier slaan we rechts af naar St. Kassian/San Cassiano om zo via Stern, Corvara in Badia en de Grödner Joch/Passo Gardena naar St. Ulrich/Ortisei te rijden. Onze bestemming voor 5 nachten.
Deze route is een prachtige weerspiegeling van de ruige dolomieten.
Ons onderkomen hier is Apartments Chalet Anna, iets gelegen boven het dorp Ortisei maar makkelijk te bereiken te voet en per auto.
Vanuit Ortisei zijn een legio aan mogelijkheden om leuke dingen te doen, zoals:
het treintje naar Raschötz/Resciesa omhoog, mooi vertrekpunt voor wandelingen
de gondel naar Seiseralm/Alpi di Siusi
Winkelen in Wolkenstein/Selva
Passo Sella
En dit zijn nog maar een paar mogelijkheden.

Dag 18 t/m 22
Na de ruige Dolomieten te hebben ontdekt, stappen we weer in de auto en gaan naar Lermoos in Oostenrijk.

Dit kan via de snelste manier de snelweg of stukje snelweg en dan weer de prachtige bergpassen van Italië en Oostenrijk rijden. En het zal je niet verbazen dat we het laatste hebben gedaan.
Vanuit Ortisei naar de snelweg en bij de plaats Vipiteno/Sterzing eraf. Vanaf dit moment worden het 2 passen achterelkaar, in Italië de Jaufenpass/Passo Giovo en de Timmelsjoch die je berg overbrengt het Õtzdal in.
De verschillen tussen Jaufen en Timmelsjoch zijn groot, de eerste bebost en groen en de tweede kaal en zeer indrukwekkend.
Zeker voor de autoliefhebber is dit genieten.
Meer over Timmelsjoch en het Õtzdal vind je op mijn blog. Vanuit het Õtzdal richting Imst en dan de Fernpass over om zo in Lermoos te belanden.
Hier hebben wij ons onderkomen gevonden in Hotel Post ****S voor 5 nachten. Het hotel beschikt over een prachtige spagedeelte.
De A La Carte Stube van Hotel Post behoort tot de grootste stijgers als beste restaurant in Oostenrijk en de kok bij de top 5 van Tirol. Uiteraard hoort hier ook een prijskaartje bij.
In de omgeving kun je naar:
Schloss Neuschwangstein net over de grens in Duitsland 
Highline179
Riedenersee bij Reutte en daar kun je dan tegelijkertijd een lunch stop maken bij Gasthof Kreuz in Rieden. 
Wandelen was deze keer wat minder interessant want er waren al heel veel almhutten dicht.
Een van onze favoriete wandelingen is die naar de Wolfsratshauser Hütte vanaf de Grubigalm te bereiken.

Dag  23
Naar huis want het weer laat het afweten en heeft het weinig nut om in een hotel te blijven rondhangen.

Opmerkingen

16.10.2015 16:17

Anja pierters

Mooie reis Hedy! Ook wij hebben t al jaren over een roadtrip Europa. Gaan we vast nog een keer doen!

16.10.2015 22:01

Hedy Talens

Hoi Anja, ik kan je hem zeker aanbevelen. En als je advies wil sta ik voor je klaar.