De Tuinroute

Van

Naar

Aantal Kilometer

Kaapstad

Hermanus

203

Hermanus

Albertinia

260

Albertinia

Knysna

160

Knysna

Blaauwbosch Game Reserve

340

Blaauwbosch Game Reserve

Port Elisabeth

115

 

Totaal Aantal kilometer

1.078

Donderdag 16 november 2006

Eindelijk gaat dan ons grote Zuid-Afrika avontuur beginnen en wij kijken er erg naar uit.
wij vliegen met KLM naar Kaapstad, vertrektijd 10.00u en verwachtte aankomst tijd 22.40u.
Het is een lange zit maar je kan dan ook lekker meteen naar bed als je eindelijk in je hotel bent.
Bij aankomst worden wij opgehaald door het hotel en dat is een stuk relaxter dan nog je auto ophalen of taxi nemen en in het donker rijden.
Wij slapen iets buiten Kaapstad in het Twaalf Apostelen Hotel en hebben hier een kamer met uitzicht op zee.  We blijven hier 2 nachten.

Vrijdag 17 november 2006

Vandaag brengt Avis de auto naar het hotel. Tenminste daar gingen wij van uit want dat was tenslotte in Nederland al geregeld. Maar daar dacht Avis dus blijkbaar anders over maar het hotel heeft het snel voor ons geregeld en auto werd alsnog gebracht.
MAAR wij hadden op aanbeveling van onze vrienden een gewone simpele auto geboekt zodat we niet teveel zouden opvallen als toeristen (jaja alsof dat lukt) en AVIS vond het zo vervelend dat het verkeerd gegaan was dat we een spiksplinternieuwe Mercedes meekregen i.p.v. een oude Nissan Almera.

Nadat onze auto is gebracht gaan we op pad via Houtbaai, Noordhoek, het Kommetje naar Simon’s Town om daarna door Cape of Good Hope Nature Reserve naar Cape Point te rijden.

In Simon’s Town/Boulder  kun je naar de pinguïns die daar in grote getalen aanwezig zijn.
Seaforth Restaurant in Simon’s Town ligt vlakbij de parkeerplaats naar de pinguins en je kunt er een lekker maaltje eten.

In Cape of Good Hope Nature Reserve kunt je struisvogels, zebra’s en bavianen zien. Voor de laatste wordt gewaarschuwd omdat soms behoorlijk opdringerig  kunnen zijn. Laat geen eten onbewaakt liggen of laat je auto niet open staan want voor je het weet zitten erin omdat ze opzoek naar eten zijn.
Entreprijs voor Cape Hope Nature Reserve: Volwassen ZAR 105 en Kinderen ZAR 50
Bij Cape Point kun je met de Flying Dutchman Kabelbaan naar boven en een retour kost:
ZAR 52  voor volwassen en ZAR 22 voor kinderen – ritje enkel naar boven kost resp. ZAR 52 en 17 dan kun je terug lopen naar de parkeerplaats

24 Kilometer van Kaapstad begint Chapmans Peak Drive, de Chappies zoals de door de Afrikanen worden genoemd, is in al haar pracht nog zeer functioneel en brengt je van Noordhoek naar Hout Bay en andersom. De weg is 9 kilometer lang en heeft 114 bochten en elke keer treft je een adembenemend landschap/uitzicht.
Er wordt een toltarief geheven van ZAR 38

Zaterdag 18 november 2006

Birkenhead House/Villa
Voëlklip Beach nabij Hermanus

Op naar Hermanus maar dat doen we niet via de kust maar via Stellenbosch en Franschhoek.

Stellenbosch (vernoemt naar Simon van der Stel – van der Stels bosch – die het gebied in november 1679 verkende)  is een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse Wijnbouw en voor de toeristen heeft een grote aantrekkingskracht door de vele oude huizen die hier staan, gebouwd in de Kaaps-Hollandse stijl. Vooral de Dorpsstraat is erg leuk en een bezoekje aan Oom Samie se winkel mag je niet overslaan. Maar ook het Burgerhuis (VOC musuem) en het Schreuderhuis (oudste stadswoning in heel Zuid-Afrika) mag je niet overslaan.
Ook heeft Stellenbosch een grote universiteit die goed aangeschreven staat.

Franschhoek is onze volgende stop. Franschhoek is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika.
Vroeger heette het Olifantshoek, door de vele olifanten die hier voorkwamen.  De eerste Franse hugenoten kwamen hier in 1688 (gevlucht uit Frankrijk naar Nederland) en waren in dienst van de VOC en deze begonnen het al snel het “Fransche Kwartier of “Fransche Hoek te noemen.
Tegenwoordig is Franschhoek het thuis van veel wijnboeren en Zuid-Afrika’s beste restaurants zijn hier gevestigd.
Wij gaan hier dan ook lunchen bij Le Quartier Français, de chef-kok van dit restaurant is de Nederlandse Margot Janse. De Tasting Room heeft een Michelinster en behoort al jaren tot de top 50 beste restaurants van de wereld.
Je kunt hier ook overnachten maar dit restaurant en de kamers vallen absoluut onder de hogere categorie van Zuid- Afrika.

Na de lunch gaan we verder via de Franschhoek Pass, hele mooie bergpas, die ons brengt bij Theewaterskloof Dam en hier gaan we richting Grabouw en eindigt onze reis vandaag in Hermanus.
Hier blijven we 1 nacht in Birkenhead House slapen, dit is een accommodatie waar alles inclusief is zelf de lokale wijnen. 
Birkenhead House ligt iets voorbij Hermanus bij Voëlklip Beach.

Zondag 19 november 2006

Ingang Garden Route Game Lodge

We gaan vandaag door naar Albertinia, waar we onze eerste safari gaan doen bij de Garden Route Game Lodge. De Big 5 is hier aanwezig en het is malaria vrij, dus lekker geen pillen slikken.
De safari, ontbijt en diner zijn inclusief in je overnachting.
We blijven hier maar een nacht dus zo gauw we er zijn gaan we met de eerste de beste safari toer mee.
Moet eerlijk bekennen, het heeft iets van een uitgebreidere Beekse Bergen uitvoering weg.
Maar toch hebben we het erg leuk en onze eerste ervaring met Afrikaanse Safari is een feit, alhoewel het bij de Big4 is gebleven. Het luipaard had geen zin.

Maandag - Dinsdag 20 en 21 november 2006

St. James of Knysna

Door naar Knysna, hoeven niet ver vandaag dus rustig aan.
We zullen 2 nachten doorbrengen in The St. James of Knysna, iets voor het plaatsje Knysna.
Knysna is een gezellig plaatsje met leuke winkeltjes en restaurantjes en een marktje
Een restaurant waar wij toen hebben gegeten was The Drydock Food Company aan de haven en toen erg goed. Knysna staat ook heel bekend om zijn oesters.
Verder kun je hier ook naar het Tsitsikamma National Park
, je kunt hier ook overnachten.
Voor mensen met kinderen is het Knysna Elephant Park
leuk om te doen.

Woensdag - Donderdag 22 en 23 november 2006

Blaauwbosch Private Game Reserve

Op naar Blaauwbosch Private Game Reserve, hier kijken we echt naar uit want het ziet er super uit.
Dus op richting Port Elisabeth en voor Port Elisabeth neem je de afslag naar Uitenhage en iets voorbij Uitenhage de R75 op richting Graaff-Reinet.  Verlaat de R75 naar R329 en iets verderop ga je linksaf een zandweg op.
Je wordt erbij de poort opgewacht en dan mag je verder naar binnen met je eigen auto tot aan de Lodge.
De lodge beschikt maar over 7 luxe suites met een buiten douche.
Er is hier genoeg te doen en als je niet weer met een safari (2 per dag) mee wil is er een zwembad.
We zullen hier 2 nachten blijven en de prijzen zijn inclusief gamedrives en alle maaltijden maar exclusief drank. De 5 big is hier aanwezig als je mazzel hebt. Wij hebben wederom het luipaard niet gezien.

Vrijdag 24 november 2006

Wij hebben er voor gekozen om de auto in te leveren in Port Elisabeth en terug te vliegen naar Kaapstad zodat we daar ook nog even kunnen ronddwalen. We verblijven hier nog een nacht in het Twaalf Apostelen Hotel.

Zaterdag 25 november 2006

Omdat de vlucht naar Amsterdam pas na middernacht vertrekt heb je nog de hele dag om in Kaapstad rond te dwalen.
TIP: probeer bij het hotel een “late checkout”  te krijgen zodat je nog lekker uiteten kunt ’s avonds en opgefrist het vliegtuig in.

Er is genoeg te doen in Kaapstad maar het is alleen te kort om ook Robben Eiland erbij te doen, dus moeten we nog maar keer terug.
Vanuit het hotel nemen we de shuttle service naar de kabelbaan van de Tafelberg, bij aankomst staat er een gigantische rij maar daar heeft onze chauffeur wel een oplossing voor. Tegen een klein omkoop bedrag konden we langs de rij en waren we binnen no time boven. -J
Het is er heel mooi en je kunt een mooie rondwandeling maken over het plateau. De sportieveling kan ook weer terug naar beneden lopen.
Na de Tafelberg brengt onze chauffeur ons naar de haven van Kaapstad zodat we daar wat kunnen rondneuzen.
Onze lunch doen we bij Baia Seafood Restaurant en genieten hier van een overheerlijke schaal met rivierkreeft en garnalen. Dit ligt in restaurant ligt in V&A Waterfront.
Als we uit geslenterd zijn kunnen we ons door de hotel shuttle weer laten ophalen bij de Clock Tower in de haven. Deze shuttle komt op bepaalde tijden de hotelgasten weer ophalen.