• Zuid Afrikaanse vlag is de derde meeste herkenbare vlag in de wereld

    De vlag is ontworpen door de Zuidafrikaan Fred Brownell en vervangt de oude vlag van het land die tussen 1928 en 1994 gebruikt werd.

    Ondanks dat de betekenis van de vlag nooit officieel is neergeschreven wordt algemeen aanvaard dat de volgende beschrijving klopt;

    Rood: staat voor het bloedvergiet (Boerentrek, Anglo-boeren oorlog, Apartheid)
    Blauw: kleur van de 2 Oceanen die aan ZUid-Afrika grenzen (Atlantische en Indische Oceaan)
    Groen: natuurbeheer
    Wit: kleur van de hoop en diamant
    Geel: goud, een natuurlijke bron van inkomsten voor Zuid-Afrika
    Zwart: de meerderheid van de bevolking hebben een donkere huidskleur
    De witte Y-vorm in de vlag staat voor de nieuwe democratie waarin er eenheid heerst.

  • Tafelberg het monument van Kaapstad

    De berg heeft een kenmerkende platte bovenkant, en is ongeveer drie kilometer breed. De Tafelberg is van vanuit de wijde omgeving te zien en is beeldbepalend voor de omgeving. Om die reden fungeert een gestyleerde afbeelding van de berg als vlag van Kaapstad en op stadlogo's. Het is tevens een belangrijke toeristische attractie.

    Panorama vanop de Tafelberg. De foto kijkt naar het Noorden, en van west naar oost zijn Leeukop, Seinheuwel, Robbeneiland, het centrum van Kaapstad, de haven van Kaapstad, en Duivelspiek

HET VERHAAL ACHTER DE GROTE MADIBA

Nelson Mandela (18 juli 1918 - 5 dec 2013) was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidstrijder en politicus.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Van 1964-1982 heeft Mandela gevangen gezeten op Robben Island.
 In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd.
Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".

Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek van Suid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de "Vader des Vaderlands”.
Zijn bijnaam was Madiba


DE TAAL

Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaap-Hollands genoemd.
Waarschijnlijk is 90 tot 95 procent van de woordenschat van Nederlandse origine. Daarnaast is de taal, zowel grammaticaal als in woordenschat, door het Portugees, het Frans, het Maleis, de Bantoe-talen, de Khoisan-talen en tegenwoordig ook door het Engels beïnvloed. De grootste verschillen tussen het Afrikaans en Nederlands zijn dan ook de spelling, woordstructuur/woordvorming en grammatica.

GRAPPIGE AFRIKAANSE WOORDEN C.Q. UITSPRAKEN/TEKSTEN:

Baie dankie - Hartelijk dank!
Afdraai        - Afslaan
Afdraaipad  - Afslag
Lugwaardin - stewardess
Aftrekplek - niet wat de meeste mensen nu denken - plaats waar je informatie kunt krijgen
Moltrein - metro
Plakkies - slipper
Peuselhappie - snacks
Wegneemetes - afhaalmaaltijd
Voetslaan paaie - wandelpad
Stokkielekker - lolly
Papwiel - lekker band

Achter in de bus kom je deze tegen: "bij gevaar stamp die ruit uit"
Moenie hysbak gebruik ten tye van 'n brand nie gebruik trappie
Geen honde of enige ander troeteldiere word in die park toegelaat nie



WIJNBOUW IN ZUID AFRIKA

De wijnbouw traditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten. Was het aandeel van de witte druivenrassen eind jaren negentig nog zo'n 75% momenteel bedraagt het aandeel witte wijn 61% en rode wijn 39%. Momenteel worden er echter wat meer witte aangeplant. Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.

Er zijn zes wijnstreken in Zuid-Afrika waarvan de wijnen de titel Wine of Origen mogen dragen. Naast de zes regio's zijn er 26 districten, 67 wards (een afgebakend wijnbouwgebied dat onderdeel is van een district), 179 estates (een boerderij of een combinatie van nauw samenwerkende boerderijen die samen gebruik maken van één wijnkelder) en nog individuele wijngaarden. Tevens zijn er vijf geografische gebieden benoemd.
De wijnstreken zijn:
1.)  Kustregio
2.)  Breede Rivier Vallei
3.)  Klein Karoo
4.)  Olifants Rivier
5.) Cape south Coast
6.) Boberg

Op de flessenhals van de “in” Zuid-Afrika gebottelde wijnen treft men een grijs zegeltje aan met een nummer en o.a. het woord 'Gesertificeer'. Wat geeft dit zegeltje aan?
Het nummer betreft een identificatienummer dat voor de consument inhoudt, dat de wijn is gecertificeerd en dus alle gegevens op het etiket voor wat betreft de herkomst, oogstjaar en druivenras.