• Timmelsjoch vanuit het Noorden

  • Timmelsjoch vanuit het Zuiden

  • Stoppunten op de Timmelsjoch

ÖTZTAL & TIMMELSJOCH HOCHALPENSTRASSE

Het Ötztal is een zijdal van het Inndal dat hierin uitmondt tussen Haiming en Roppen. Het ligt in het district Imst in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. De rivier Ötz, ook wel Ötztaler Ache genoemd, stroomt door het dal.
Het Ötztal loopt in noord-zuidelijke richting en heeft een lengte van 65 km.
Slechts ongeveer 7% van het gehele Ötztal wordt bewoond.

Door het Ötztal loopt een hoofdweg, de Ötztalstraße (B 186) van het Oberinntal (met een aansluiting op de Inntal Autobahn tot aan de grens met Zuid-Tirol in Italië.

In het Ötztal wordt geskied, gewandeld (400 km) en gemountain-biked (860 km).
In AREA 47, gelegen aan het begin van het Ötztal, kunt u deelnemen aan unieke outdoor activiteiten zoals raften, canyoning en bergbeklimmen. De mogelijkheden in dit vrijetijdspark zijn bijna onbeperkt.

De grootste skigebieden bevinden zich in Sölden en Obergürgl/Hochgürgl met respectievelijk 146 en 110 km piste.

De meest bekende plaatsen zijn:
Ötz is hoofdzakelijk bekend door Hochötz skigebied met 41 km aan skipiste en heeft
      een
aansluiting  naar Kühtai. Gezamenlijk is 85 km ski plezier wat natuurlijk ook
      zomers vele fiets 
en wandel mogelijkheden biedt.
Umhausen is bekend omdat de hoogste waterval in Tirol, Stuibenfall  150m, heeft
      en het Ötzdorp, een
prehistorisch dorp
Längenfeld is hoofdzakelijk langlauf gebied en zomers wandelen/fietsen en het    
      Aqua Dome

Zwieselstein  is een klein en  onbeduidend plaatsje hoofdzakelijk langlauf
      ’s winters en omdat het
goedkoper dan Sölden. 
      Hier splitst het Ötztal l zich in het Gürgltal en het Ventertal.
      In het Venteral ligt Vent (hoe toepasselijk haha). Het is een klein dorpje met
      15 km skipiste en
's zomers gericht op fietsen, wandelen en klimmen.

Sölden #1
Obergürgl/Hochgürgl #2


#1 Sölden beschikt over 2 gletsjers, Rettenbachferner en de Tiefenbachferner en daardoor sneeuwzeker en mede daardoor is Sölden door de FIS uitgeroepen tot openingsdorp voor de Wereldcup Skiën.
Dit jaar zal deze plaats vinden op 25/26-10-2014.
’s Winters kan het behoorlijk druk bij de skiliften zijn. Vanuit Sölden kun je op 2 plekken naar boven.
De afdalingen bieden voor iedereen wat wils.
Ook bevindt hier zich de BIG3, dit is een verzamelnaam voor drie bergen hoger dan 3000 meter in Solden. Dit zijn de Gaislachkogl (3.048m), Tiefenbachkogl (3.250m) en Schwarze Schneide (3.340m).
Elk heeft een pracht uitzicht punt (zie bijgaande foto’s).
Je kunt hier de zogenaamde BIG 3 RALLY doen, 50 km langs de 3 bergen maar alleen voor ervaren skiërs geschikt. Ook kan je naar Hochsölden skiën.

Je kunt zomers een prachtige wandeling maken vanuit Sölden naar Vent en dan met de bus terug.
Of i.p.v. naar Vent via een prachtige afdeling richting Zwieselstein en dan terug naar Sölden wat een behoorlijk lange wandeling is.

Sölden heeft voor elk budget wel een accommodatie (zie mijn website voor de hotels waar ik ben geweest). Het is er druk en levendig. De laatste paar keer dat wij er zijn geweest/doorheen gereden waren er heel veel Russen en Oostblok toeristen.

#2 Hochgürgl/Obergürgl  heeft onze voorkeur. En heeft de bijnaam “Der Diamant der Alpen”.
Het is iets verder rijden maar het is absoluut rustiger qua skigebied dus de wachttijden zijn er (nagenoeg) niet. MAAR voor de echte ervaren skiër die wat uitdaging zoekt is dit NIET de juiste plek.
Want dan biedt slechts een afdaling een uitdaging en dat is de “buckelpiste” van Hohe Mut waar men van zegt dat het de zwaarste in Oostenrijk is.
Ik kan dat niet bevestigen want zo’n “crack” ben ik niet.
Hochgürgl/Obergürgl heeft een sneeuwzeker karakter (wij hebben in de 7 jaar dat wij er hebben geskied nog nooit niet kunnen skiën door gebrek aan sneeuw.) Het skigebied is hier open van november tot mei.

Je kunt hier overnachten in Obergürgl wat op een hoogte ligt van 1.930m hier bevinden zich hotels, pensions en appartementen. Het heeft een echte dorpskern met restaurants en winkels.

Andere mogelijkheid is Hochgürgl dat op een hoogte van 2.150m ligt.
Het is hier een stuk mondainer dan in Obergürgl en hier bevinden zich ook alleen maar accommodaties en paar sportwinkels. (zie mijn website).
Als je comfort, rust en van skiën houdt is het een prima plek om te vertoeven maar als je af en toe een wandeling wil maken of lekker uit je bol wil dan zal je hier  teleurgesteld worden.
 Een kort avondwandelingetje is een mogelijkheid maar geen gezellige paden.
Mocht je geen zin hebben om te skiën kunt je gondel naar beneden nemen en daar op de skibus naar Obergürgl gaan voor een wandeling en wat winkelen.
Vanuit de meeste hotels kun je direct de piste op en daardoor eenvoudig even terug naar je hotel als je wat vergeten bent.

Hochgürgl en Obergürgl worden door een dwarslift met elkaar verbonden.  De beginner/gevorderde skiër heeft hier goed toeven.

Kanttekening: Hochgürgl is alleen ’s winters geopend.

Bij Obergürgl loopt het dal dood en kan je bij Hochgürgl via de Timmelsjoch-Hochalpenstraße naar Italië waarvoor een tolplicht bestaat. Enkele rit € 14  en retourtje € 18
De Timmelsjoch (Italiaans: Passo del Rombo) is een 2509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol.
Deze weg brengt je naar Meran (Italiaans: Merano)
Timmelsjoch is 's winters gesloten en bovendien zomers alleen overdag berijdbaar.
Normaal gesproken is de pas van half juni tot half oktober begaanbaar.
Vanaf Timmelsjoch loopt de Italiaanse hoofdweg 44 via St. Leonhard in Passeier (Italiaans: San Leonardo in Passiria) naar Merano.

De Timmelsjoch is genieten voor de automobilist met wat benzine in het bloed. Een leukere weg dan de Stelviopas (zie mijn special over de Stelviopas) als het om snelheid gaat, maar wat uitzicht betreft zijn het twee totaal verschillende passen.
Rijden op de Timmelsjoch geeft een speciaal gevoel. Niet alleen waan je jezelf op een verlaten maanlandschap, ook het bochtige asfalt zal zorgen voor een glimlach op het gezicht.
Houd overigens rekening met koeien die op de weg kunnen lopen.

Er zijn meerdere leuke stop punten zoals:  Steg Uitkijkpunt, Smokkelaarsbrug, Pasmuseumenz.

Verder staat hier een gedenkmaal voor Ötzi, de ijsmummie die werd gevonden in 1991 door 2 Duitse bergbeklimmers. Het is de oudste menselijke mummie die ooit is gevonden in Europa. Onderzoek heeft veel informatie opgeleverd over het leven in de nieuwe steentijd.
Er is rond de ijsmummie een aantal geschillen ontstaan:
* Eerst was er de strijd tussen de Oostenrijkers en de Italianen over wie de mummie
   mocht houden. * Daarna kondigde het echtpaar Simon aan een gerechtelijke
   procedure te zullen beginnen om

   erkend te worden als de legitieme vinders. 
   Wat later door een rechter erkend is met een bedrag 
van € 175.000,00

Conclusie:  het Ötztal is een prachtig dal met vele sportieve mogelijkheden en is daarom ook zeer de moeite waard om een bezoek aan te brengen.
Dus tot Ötz zou ik zeggen.

  • Gaislachkogl 3.048m

  • Schwarze Schneide 3.340m

  • Tiefenbachkogl 3.250m

==========================================================================

Paznaundal gezien vanaf de Bielerhöhe

PAZNAUN DAL & SILVRETTA HOCHALPENSTRASSE

Het Paznauntal is een dal in het uiterste zuidwesten van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Door het dal stroomt de rivier de Trisanna. Het dal begint bij Pians, enkele kilometers ten westen van Landeck. Het strekt zich vervolgens over een lengte van ruim dertig kilometer in zuidwestelijke richting uit. Daar gaat grenst het aan de deelstaat Vorarlberg en in het zuiden aan Zwitserland. Het dal scheidt het bergmassief Verwall van de Samnaungroep en in het uiterste zuiden van de Silvretta.

Door het dal loopt de Oostenrijkse rijksweg B188, die via de pas Bielerhöhe het Paznauntal met het dal Montafon in Vorarlberg verbindt en vervolgens verder loopt naar Bludenz. Een deel van deze weg, de Silvretta Hochalpenstraße, is enkel 's zomers toegankelijk. Hiervoor moet bovendien tol worden betaald, vanaf het plaatsje Wirl, een dorpskern van de gemeente Galtür.

Zoals in veel dalen zijn op de wegen in het Paznauntal meerdere slagboominstallaties geplaatst, om in geval van lawinegevaar delen van het dal voor het verkeer te kunnen afsluiten.

Twee invloed hebbende data voor het Paznaundal:

Op 23 februari 1999 werd het einde van het dal bij Galtür na dagenlange extreme sneeuwval getroffen door een stuiflawine, waarbij 31 mensen, waaronder vier Nederlandse toeristen, de dood vonden. Reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt omdat het dal vanwege het lawinegevaar niet over de weg bereikbaar was. Ook het vliegen met helikopters was lange tijd te gevaarlijk.

Naar aanleiding van dit gebeuren is er een 345 meter lange en 19 meter brede beschermmuur neergezet.  Het Alpinarium is een belangrijk onderdeel daarvan.
De bijzondere combinatie van beschermmuur en museum maakt het Alpinarium Gältur een bijzonder informatie-, documentatie- en expositiecentrum. Het gedenkteken voor de lawineslachtoffers en de permanente tentoonstelling ‘Ganz oben – Geschichten über Galtür und die Welt’ zijn gewijd aan de relatie tussen mens en natuur in het Alpengebied. De tentoonstelling bestaat uit vijf beleveniswerelden die op verschillende manieren en uit wisselende perspectieven worden getoond. In de bioscoop die plaats biedt aan 80 personen, wordt de film ‘Berge in Bewegung’ van regisseur Lutz Maurer getoond. Deze aangrijpende documentaire laat zien hoe de gebeurtenis van 23 februari 1999 Galtür en haar inwoners heeft veranderd.

Op 23 augustus 2005 trad de Trisanna door overvloedige regenval buiten zijn oevers, waarbij zij o.a. grote schade aanrichtte aan de infrastructuur van het Paznauntal. Door deze watersnood was het Paznauntal tot de late avond van 26 augustus 2005 van de buitenwereld afsloten. Vanaf toen was het dal via noodwegen weer bereikbaar.

De meeste bekende plaatsen zijn:
See, Kappl, Ischgl en Galtür.
Ischgl is de bekendste  en belangrijkste plaats. Dit hoofdzakelijk omdat dit het grootste skigebied is en met zijn aansluiting met Samnaun in Zwitserland, zo’n 80 pistes heeft.
Het is een trekpleister voor wintersporters uit de hele wereld.
Het kent 3 grote evenement:
1.) De opening met groot concert in het dal 
     (Het Top of the Mountain Opening Concert is op 24/11/2014 om 18.00u)
2.) Met paas boven op Idalp bij het Bergstation
     (Het Top of the Mountain Paas Concert is op 5/4/2015 om 13.00u)
3.) De afsluiting van het seizoen begin mei.
     (Het Top of the Mountain sluiting concert is op 2/5/2015
Grote sterren maken hier hun opwachting zoals Sting, Elton John, Lionel Richie,
Tina Turner & Robbie Williams


Buiten natuurlijk het skiën kunt je hier ook fantastisch wandelen en fietsen.
Informatie kun je vinden op de website van Ischgl.
Informatie over hotels waar ik zelf heb geslapen vindt je op mijn hotel pagina

Zomers heb je de Silvretta Card All Inclusive tot je beschikking. Deze kosteloze kaart krijg je bij de verhuurder van je hotel of appartement.
Het geeft je gratis toegang tot bv alle kabel- & stoeltjesliften  in alle hierboven genoemde plaatsen maar ook tot bv het zwembaden in Galtür en Ischgl maar ook De Silvretta Hochalpenstrasse is hiermee gratis. En mocht je via de Silvretta Hochalpenstrasse komen dan stuurt de verhuurder de kaart vooraf op.

Lekker belastingvrij winkelen doe je in Samnaun maar ook daar zitten regels aan vast.

Bij Galtür kun je naar Zenisjoch.  De Zeinisjoch is gelegen op de waterscheiding tussen de Trisanna en de Inn (rivier) (beide uitmondend in de Donau) enerzijds en de Ill en de Rijn anderzijds.


Conclusie:
Dus zomer en winter is hier genoeg te doen alhoewel ik hier vele kilometers heb liggen zowel op de ski als te voet, heb ik het hier toch altijd wel meer een wintersport gebeuren gevonden.

We gaan vanuit Galtür verder over de B188 naar de Silvretta Hochalpenstrasse. Deze weg begint in het plaatsje Wirl net buiten Galtür en gaat over een prachtige bergweg naar Partenen in Montafon.

Deze 22.3 km lange weg met zijn vele steile bochten en haarspeldbochten, maar liefst 34, is voor de echte liefhebber weggelegd: de genieter, de cabriorijder fietser maar ik denk zeker voor de motorrijder die je hier ook zeer veel ziet en soms wel is een penibel moment oplevert als de bocht wordt afgestoken door tegemoet komend verkeer.
Stijging van de ligt tussen de 10-12% en in sommige bochten 5%

Op de zogeheten Bielerhöhe (2.032m) is een stuwmeer en is uitgangspunt voor vele mooie wandelingen.
Regelmatig kom je hier ook autoclubs tegen zoals Ferrari. Dan staan er zo’n 30-40 Ferrari ’s op de parkeerplaats van nieuw tot oud. Ook vindt hier jaar de Silvretta Classic Rally plaats.
Erg leuk om te zien.
De Prijs van de Silvretta-Hochalpenstrasse is voor een auto € 15 en motor zonder zijspan € 12 en is 24 u geldig als ik me niet vergis dus als je slim bent kan je er 2 dagen iets aan hebben.
MAAR MET DE SILVRETTA KAART DUS GRATIS.

TIPS:
* Wij hebben deze prachtige weg van beide kanten gereden maar de weg is vanuit    
   Partenen echt het mooist om te doen.
* Ik zou ’s zomers kiezen voor een hotel iets boven de dorpskern of in Kappl of
   Galtür maar dan mis
je denk ik wel het mooiste hotel uit Ischgl.
   Maar ik zeg dit puur omdat er weinig zon is beneden in

   het dorp
* Hotels/Appartement waar wij hebben geslapen vindt je op de hotel site aan
* ’s Winters absoluut de ski route naar Samnaun maken. Bij veel wind kan de wind
   hier ijzig zijn.

  • Silvretta Hochalpenstrasse

  • Ferrari Event op de Bielerhöhe