Schloss Neuschwanstein - De nummer 1 attractie van Duitsland

Schloss Neuschwanstein (1869-1886) in Beieren is een kasteel in Hohenschwangau bij Füssen in de Allgäu, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren, bijgenaamd de Sprookjeskoning (Duits: der Märchenkönig).
De bouw werd door Ludwig gestart in 1869 en zijn bedoeling was het oprichten van een middeleeuws ridderslot.
De werken aan het kasteel werden bij het overlijden van Lodewijk in 1886 onmiddellijk stilgelegd.

Het kasteel werd oorspronkelijk de Neue Burg Hohenschwangau genoemd, zijn huidige naam kreeg het in 1886 na de dood van Lodewijk.

Na de ridderburcht volgden het lustslot Linderhof (1870-1886) in rococostijl, zijn lievelingsverblijf en daarna het slot Herrenchiemsee (1878-1885) een paleis in barokstijl, dat hij liet bouwen na een bezoek aan Versailles in 1874, het Beierse Versailles waar hij reeds lang van droomde.

Op het einde van zijn leven liet de regering de koning onbekwaam/krankzinnig verklaren.
De officiële reden was dat men vanwege zijn excentrieke gedrag dacht dat hij gek geworden was. In hoeverre deze beschuldiging juist was of gewoon een excuus om de vorst af te kunnen zetten is nog steeds bron van twijfel.
Hoe dan ook, Lodewijk werd gevangengezet in het Slot Berg.
Hoewel hij een uitstekende zwemmer was verdronk hij op 13 juni 1886 onder mysterieuze omstandigheden in de Starnberger See ten zuiden van München, samen met zijn psychiater Dr. Bernhard von Gudden. De lichamen werden om 10 uur 's avonds gevonden na een zoektocht.
Het zakhorloge van Lodewijk was blijven staan op 18.45 u.

Ironisch genoeg werd het kasteel, dat gebouwd werd voor één enkele bewoner, zes weken na de dood van Lodewijk II geopend voor bezoekers, en sindsdien is het een Europese topattractie geworden en voor Duitsland de nummer 1 attractie en trek 1.3 mln bezoekers per jaar.
Toeristen kunnen te voet naar boven of (zoals de koning) zich per koets naar boven laten voeren.

Dat men Neuschwanstein dikwijls een sprookjeskasteel noemt zal veel te maken hebben met het feit dat het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië is gebaseerd op Slot Neuschwanstein.

NOTES:
1.) Lodewijk II van Beieren was verloofd met zijn nicht Sophie, de zuster van Koningin Elisabeth van Oostenrijk, wie velen onder ons misschien beter kennen als "Sisi".

2.) bezoek dit slot NOOIT op feestdagen of in het weekend want dan is het hier ECHT druk en de wachttijden zijn dan zeer lang.

  • Schloss Neuschwanstein

    Dit slot is ook heel goed te combineren met een vakantie in Lermoos. Hotel en 2 wandelingen vindt je onder Tirol

  • Schloss Linderhof

    Een bezoek aan dit slot zit in de fietstocht vanuit Oberammergau

  • Schloss Herrenchiemsee